Gołąbki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Są dwie wersje potrawy - gołąbki zawijane w liście kapusty oraz tzw. gołąbki bez zawijania, w których kapustę szatkujemy i mieszamy z ryżem, mięsem i pozostałymi dodatkami. Ta druga wersja jest szybsza w przygotowaniu, a my proponujemy jeszcze bardziej przyspieszyć jej przygotowanie, używając do tego airfryera. Pyszne danie obiadowe będzie gotowe w niecałą godzinę.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Obiad z airfryera - idealna opcja dla zabieganych. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania potrawy?
jeżeli brakuje Ci czasu w długie przesiadywanie w kuchni, a jednocześnie nie chcesz rezygnować z tradycyjnych dań, to postaw na obiad z airfryera. To popularne w ostatnim czasie urządzenie kuchenne znacznie ułatwia i przyspiesza pracę, i co istotne, można w nim przygotować różnego rodzaju potrawy. My proponujemy gołąbki bez zawijania. Do przygotowania dania będą Ci potrzebne poniższe składniki.
Na gołąbki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
150 g świeżej kapusty
2 duże jajka
1 marchewka
100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 łyżka oleju roślinnego
Na sos:
0,5 l passaty pomidorowej
przyprawy: sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii
Obiad z airfryera - przepis. Przepyszne gołąbki zrobisz w ekspresowym tempie
Każdy, kto lubi tradycyjne smaki powinien wypróbować tę propozycję na szybki obiad z airfryera. Przepis jest następujący:
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego startą na drobnych oczkach marchewkę i drobno posiekaną kapustę
Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy go do pozostałych składników
Do miski wbijamy jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Z masy formujemy pulpety i smarujemy je delikatnie olejem roślinnym
Umieszczamy w airfyerze nagrzanym do 180 stopni i pieczemy wstępnie przez 5 minut
Szybki obiad z airfryera - przepisy. Jak długo należy piec gołąbki?
Z gołąbkami nierozerwalnie łączy się sos pomidorowy, dlatego nie mogło go zabraknąć do przygotowania naszego szybkiego obiadu z airfryera. Przepisy ekspresowe mają to do siebie, iż kilka czynności wykonujemy równocześnie, aby czas potrzebny do przygotowania dania ograniczyć do minimum.
W czasie gotowania ryżu możemy przygotować sos. Receptura jest bardzo prosta. Wystarczy passatę pomidorową wymieszać z posiekaną bazylią i cukrem, a następnie doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki ułożone w airfryerze. Zmniejszamy temperaturę urządzenia do 170 stopni i pieczemy przez pół godziny. Przed podaniem gołąbki możemy posypać odrobiną posiekanej świeżej natki z pietruszki.
Zobacz też: To trik na przypalone ciasto. Przyda się każdemu