Plac Krakowski na kilka godzin zmienia się w miejsce pełne naturalnych smaków, lokalnych produktów i rozmów z tymi, którzy je wytwarzają.
Dziś na placu Krakowskim odbędzie się kolejna edycja Targu na Zielonym. Od 13.00 do 17.00 będzie można zrobić zakupy bezpośrednio u lokalnych rolników i gospodarzy. To sprawdzona okazja, by sięgnąć po świeże, sezonowe produkty, pochodzące z małych, rodzinnych gospodarstw.
Targ na Zielonym, który od lat odbywa się w soboty w Hali Modeli GZUT przy ul. Robotniczej – od tego roku zagościł również w tygodniu, w centrum miasta. Plac Krakowski stał się nową przestrzenią spotkań z lokalnymi producentami i ich ofertą, bo przecież gliwiczanie cenią sobie dobre jedzenie i chcą wiedzieć, skąd pochodzi. Na miejscu znajdziemy m.in. ekologiczne owoce i warzywa, nabiał od krowy, kozy i owcy, jaja z wolnego wybiegu, ryby, naturalne wędliny, miody i przetwory. Nie zabraknie też kawy z gliwickiej palarni Kafar, lodów na mleku kozim i owczym. Wśród pysznego jedzenia znajdziemy również książki – Miejska Biblioteka Publiczna co jakiś czas dołącza do targowego programu z możliwością wymiany lektur.
Targ na Zielonym to nie tylko zakupy, ale też kontakt z ludźmi, którzy swoją pracę opierają na uczciwej produkcji, sezonowości i jakości. To dobre miejsce dla tych, którzy chcą kupować świadomie i lokalnie.
Organizatorem wydarzenia jest Miasto Gliwice i Miejski Zarząd Usług Komunalnych we współpracy z Fundacją Na Zielonym. Targi będą odbywać się w każdą środę aż do października.
Do zobaczenia na Targu!
Fot. M.Foltyn/UM Gliwice