Te błędy popełniamy podczas gotowania wody w czajniku elektrycznym. Przez to nasze rachunki wzrastają

g.pl 1 tydzień temu
Mogłoby się wydawać, iż w zagotowaniu wody w czajniku nie ma większej filozofii, jednak w rzeczywistości wielu z nas popełnia podczas tej czynności masę błędów. Przez nie sprzęt zużywa więcej energii, a rachunki są znacznie wyższe. Na co należy zwrócić uwagę?
Wielu z nas już dawno temu zrezygnowało z tradycyjnego czajnika na rzecz elektrycznego. Jest wygodny w obsłudze, cichy, a woda gotuje się w nim bardzo szybko. Problem jednak mogą stanowić rachunki. Czajnik elektryczny pobiera zwykle około 2000 W, a biorąc pod uwagę fakt, iż w niektórych domach używany jest niemal codziennie, to stanowi jeden z tych przedmiotów, które zużywają najwięcej energii. Można jednak korzystać z niego w taki sposób, aby trochę zaoszczędzić. Jak to zrobić?


REKLAMA


Zobacz wideo Jak wyczyścić czajnik? Mamy na to 3 proste sposoby


Co psuje się w czajniku elektrycznym? Wielu popełnia te błędy
Sporo osób popełnia nieświadomie masę błędów, przez które czajnik zużywa znacznie więcej energii. Jednym z najpowszechniejszych jest gotowanie za dużej ilości wody. jeżeli chcemy zalać jeden kubek herbaty, powinniśmy zagotować tylko około 250-300 mililitrów, a nie 500 czy cały litr. Większość elektrycznych czajników jest wyposażona w miarki, dzięki którym łatwiej odmierzyć wlewany płyn. Warto z tego korzystać, aby nie marnować energii, która przekłada się na nasze rachunki.
Czajniki elektryczne mogą z czasem nabawić się różnych usterek. Jedną z najczęściej występujących jest wadliwy mechanizm automatycznego wyłącznika. Przez to woda gotuje się znacznie dłużej i zużywa więcej energii. Warto zwrócić na to uwagę, zwłaszcza gdy korzystamy z tego samego sprzętu przez kilka lat.
Zobacz też: Hotelowy trik na śnieżnobiałe i miękkie ręczniki. Potrzebujesz tylko 3 składników z kuchni


Czego nie należy robić z czajnikiem elektrycznym? Nie zapomnij o czyszczeniu
Czajnik elektryczny, tak jak każdy inny sprzęt, z czasem zaczyna się brudzić. W tym wypadku największym problemem jest kamień osadzający się na dnie urządzenia, czyli efekt uboczny gotowania twardej wody z rur. Biały osad to spory problem, ponieważ nie tylko zmienia smak płynu, ale też może uszkodzić elementy grzewczy w efekcie czego sprzęt będzie zużywać więcej energii niż normalnie. Regularne czyszczenie czajnika jest zatem bardzo ważne i wbrew pozorom nie trzeba do tego korzystać ze specjalistycznych preparatów. Wystarczy użyć octu lub kwasku cytrynowego, a o dokładnym sposobie na odkamienianie czajnika pisaliśmy w innym artykule.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału