Dzika róża od wieków cieszą się uznaniem w medycynie naturalnej wielu narodów. Szczególną popularnością cieszyła się w starożytnej Grecji i Rzymie. Wykorzystywano ją do leczenia dolegliwości zdrowotnych na tle trawiennym i stanów zapalnych. Służyła również jako panaceum na wzmacnianie odporności i zapobieganie chorobom. w tej chwili dzika róża słynie dziś głównie z wysokiej zawartości witaminy C, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Narożna mówi, ile kalorii spalała podczas treningów do "Tańca z gwiazdami" ."Ile!?" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Na co pomagają owoce dzikiej róży? Cenne adekwatności prosto z zielarskiego magazynu
Przeglądając magazyn "Polskie zioła", czyli wydania "Pani Domu Poradnik" o numerze 3/2025 natrafiliśmy na stronę poświęconą dzikiej róży. Czytamy, iż "jej owoce obfitują w cenne składniki". Wśród wymienionych znalazły się: witamina C, flawonoidy, karotenoidy oraz kwasy organiczne (kwas jabłkowy, cytrynowy).
Mogą być wykorzystywane w celu poprawy osłabionej odporności. Wszystko za sprawą witaminy C, która pomaga zwalczać infekcje. Kolejną korzyścią ze stosowania owoców dzikiej róży jest zmniejszenie stanów zapalnych stawów, dzięki silnemu działaniu regenerującemu chrząstki oraz łagodzeniu bólów zwyrodnieniowych.
'Pani Domu - Poradnik' - 'Polskie zioła' fot. archiwum prywatne
Jak przygotować napar z dzikiej róży? Owoce można stosować w wielu formach
Owoce dzikiej róży są niezwykle wszechstronne, dlatego sposobów na ich wykorzystanie jest wiele.
Odwar z dzikiej róży można przygotować, zalewając 1 łyżkę owoców szklanką wody, a następnie gotując na małym ogniu przez 5-10 minut. Po odcedzeniu odstaw do zaparzenia. Można pić 2-3 razy dziennie.
Proszek z dzikiej róży można zrobić samodzielnie, susząc i mieląc owoce dzikiej róży. Owoce należy zebrać we właściwym okresie dojrzewania, dokładnie wysuszyć i pokroić na pół. Usuń pestki oraz kłujące włoski. Następnie ułóż owoce na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na kilka godzin. Kolejnego dnia dosusz owoce i zmiel je w młynku do kawy lub blenderze. Przyjmuj dwie łyżeczki proszku dziennie, dosypując go do koktajli lub owsianki.
Do zrobienia nalewki z dzikiej róży przygotuj kilogram owoców dzikiej róży (świeżych lub suszonych), oczyść i wrzuć do słoja. Wymieszaj z 60 dag cukru i odstaw na kilka dni, aby puściły soki (potrząsaj słojem od czasu do czasu). Następnie zalej pół litra wódki tak, by przykryć wszystkie owoce. Zamknij szczelnie słój i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 tygodnie. Po tym czasie przecedź nalewkę, przelej do butelki i odstaw w ciemne miejsce na 4-6 miesięcy. Pij raz dziennie kieliszek różanej nalewki.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.