Teściowa zdradziła mi patent na lśniący piekarnik. Garść taniego składnika i zero szorowania

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Jak usunąć zaschnięty brud z piekarnika? To nie musi być uciążliwe ani kosztowne. Wystarczy tylko użyć domowego triku, który zostawia czystą i pachnącą komorę. Sekret? Popularna przyprawa.
Wiele z nas zwleka z czyszczeniem piekarnika i popełnia tym samym spory błąd. Z czasem robi się to wyzwanie dla osób o stalowych nerwach i niebiańskiej cierpliwości. Odkładając to w czasie, zalegający brud i tłuszcz może być o wiele cięższy do usunięcia. Na szczęście teściowa zdradziła mi trik z użyciem soli, który sama stosuje i zawsze zdaje egzamin. Co więcej, wymaga minimalnego nakładu pracy.


REKLAMA


Zobacz wideo


Czym usunąć zaschnięty brud z piekarnika? Potencjał popularnej przyprawy
Czasami jak się okazuje najprostsze rozwiązania, są najlepsze. Sól kuchenna to podstawowy składnik wielu potraw. Wykazuje adekwatności antybakteryjne i może być stosowana do dezynfekcji powierzchni. Świetnie sprawdzi się do usuwania uporczywych zabrudzeń, przypalonych osadów i plam z tłuszczu, choćby w trudno dostępnych miejscach, przez co będzie idealnym środkiem w kompleksowym czyszczeniu piekarnika. Ponadto neutralizuje nieprzyjemne zapachy.


Co włożyć do piekarnika, żeby był jak nowy? Sól zastąpi drogie detergenty
Wykorzystanie soli w sprzątaniu piekarnika jest banalnie proste. Możesz posypać zabrudzenia na dnie, ale pamiętaj, aby wcześniej zwilżyć je wodą. Następnie uruchom piekarnik i ustaw temperaturę 50 stopni Celsjusza. Gdy sól zbrązowieje, wystarczy przetrzeć urządzenie. Alternatywnie możesz również:


Wsypać sól do naczynia żaroodpornego - mniej więcej 3-4 łyżki stołowe.
Całość zalać wodą - około 200-250 ml.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Parująca mieszanka zmiękczy zabrudzenia. Po 30-40 minutach usuń je wilgotną ściereczką.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału