Naleśniki to jedno z dań, za którym przepadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Można podawać je na słodko np. z dżemem lub serem oraz w wersji wytrawnej np. nadziewane farszem z kaszy albo z mięsem. Co zrobić, żeby naleśniki się nie rwały? Oto sprawdzony przepis.
REKLAMA
Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać
Co dodać do naleśników, żeby się nie rwały? Do ciasta dorzuć ten składnik, a wyjdą perfekcyjne
Kluczem do dobrego ciasta na naleśniki jest dodanie kwaśnej śmietany. Ten banalny trik sprawi, iż ciasto będzie miało inną strukturę. Stanie się aksamitne, a jednocześnie po wylaniu na patelnię masa zrobi się bardziej elastyczna. Dodatkowo śmietana nada naleśnikom wilgotności, przez co nie będą wysychały tak gwałtownie jak te przyrządzone na wodzie lub mleku.
Przepis na idealne naleśniki. Domownicy będą się zajadać
Naleśniki powinny być elastyczne, aby nie rwały się podczas obracania. Z tym przepisem wyjdą idealne.
Składniki:
szklanka mąki pszennej,
pół szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.,
1,5 szklanki mleka,
dwa jajka,
łyżeczka cukru lub cukru waniliowego,
szczypta soli,
olej roślinny.
Naleśnikiistock-@Pawel Kacperek
Pamiętaj, iż kluczem do dobrych naleśników jest wylanie ciasta na patelnię, dopiero kiedy dobrze się rozgrzeje. W innym wypadku pierwszy naleśnik może wylądować w koszu.
Do miski wsyp suche składniki i wymieszaj łyżką.
Dodaj mleko, śmietanę i jajka. Mieszaj mikserem, aż masa będzie jednolita. o ile wyjdzie zbyt gęsta, dodaj więcej mleka.
Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu ponownie wymieszaj i smaż na patelni. Ciasto powinno równomiernie rozpłynąć się po całej powierzchni. Kiedy się podpiecze, przerzuć na drugą stronę.
Z czym jesz naleśniki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.