Druga odsłona Dnia Cebularza odbędzie się w Lublinie. Na placu po Farze na mieszkańców i turystów czekać będą liczne atrakcje – warsztaty kulinarne, spacery z przewodnikami oraz wiele niespodzianek.
Impreza rozpocznie się warsztatem z przygotowywania cebulowo-makowych prezentów. W programie przewidziano również konkursy tematyczne z nagrodami, degustację cebularzy rozdawanych przez hostessy i hostów w strojach stylizowanych na lata 20. XX wieku oraz pokaz i warsztat kulinarny.
Na uczestników wydarzenia czekają również dwa spacery z przewodnikami – „Lublin pachnący cebulą i makiem” i „Śladami cebularza”. O piecach, bajglach i dawnych piekarniach Lublina opowie Piotr Nazaruk z Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”.
ZOBACZ ZDJĘCIA Z PIERWSZEJ EDYCJI DNIA CEBULARZA
– Promujemy nasz przysmak – mówi Honorata Kępowicz-Olszówka z Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin. – Chodzi o to, żebyśmy pokazali turystom w Polsce, żeby mamy coś swojego, mamy coś, czym możemy się poszczycić. I w sumie myślę, iż trochę, żebyśmy sami sobie uświadomili, iż to jest coś unikalnego. Wydawać by się mogło, iż to jest prosty placek z cebulą i z makiem, ale to jest coś więcej. To jest symbol naszego regionu, nawiązanie do naszej historii. Wiąże się z naszą tradycją, z naszym dziedzictwem kulinarnym i powinniśmy być z tego dumni.
Początek o godz. 13.00. Szczegółowy program dostępny jest na stronie Urzędu Miasta Lublin.
Jednocześnie w dzielnicy Głusk odbędzie się festyn pod hasłem „Cebularzowy komiks”. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9.00 na placu zabaw przy dawnym Ratuszu. Na uczestników czekać będą liczne stanowiska artystyczne, przy których najmłodsi mieszkańcy dzielnicy będą tworzyli własne minikomiksy z cebulą w roli głównej, projektowali cebulowe figurki, a także zdobili „kamyczki”.
Cebularz to symbol kulinarnych tradycji Lublina, związany ze społecznością żydowską zamieszkującą lubelskie Podzamcze.
PaSe / MaTo / opr. LisA
Fot. Piotr Michalski / archiwum, Turystyczny Lublin