Truskawki na dopingu? Ten szybki test pokaże ci, czy zostały "poczęstowane" chemią

kobieta.gazeta.pl 14 godzin temu
Sezon trwa, a owoce kuszą na straganach i w sklepach. Wielu z nas już się nimi zajada. Jak sprawdzić, czy truskawki są pryskane? Podpowiadamy prosty sposób, który ujawni, czy zostały potraktowane chemią.
Truskawki to prawdziwa skarbnica wielu wartości odżywczych. Jak podaje serwis zdrowie.gazeta.pl, zawierają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Już 10 sztuk tych owoców pozwoli na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania. Sezon zaczyna się zwykle w maju i trwa do końca lipca, a największy "wysyp" możemy zaobserwować w czerwcu. Kuszą intensywną czerwienią i wyjątkowym smakiem, ale jeżeli pochodzą z upraw stosujących pestycydy, w nadmiarze mogą nieść zagrożenie dla zdrowia.


REKLAMA


Zobacz wideo Magda Narożna o ślubie z Krzysztofem Byniakiem. "Czekam aż moja córka skończy 18 lat" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czy truskawki zawierają pestycydy? Wielu producentów stosuje je, aby chronić i zwiększyć plony
W przypadku uwielbianych przez Polaków truskawek stosuje się substancje, które chronią je przed owadami i gniciem. Najczęściej są to fungicydy fludioksonil, piraklostrobina, boskalid i pirymetanil. Pestycydy stosowane przy uprawie truskawek są zatwierdzone i dopuszczone do użytku przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP - różnią się w zależności od konkretnego środka) ich pozostałości w truskawkach są określone przepisami prawnymi. Ich obecność jest monitorowana co roku od 2017 roku.


Jak sprawdzić, czy truskawki są pryskane? Kąpiel wszystko ujawni
Większość środków ochrony roślin osadza się na skórce. Jednak sama woda nie zawsze wystarcza do ich umycia. W przypadku owoców pryskanych najlepiej sięgnąć po specjalną mieszankę, która działa jak "domowy detektor pestycydów". Skutecznie usunie szkodliwe substancje i pokaże czarno na białym, czy owoce, które kupiliśmy, zostały "poczęstowane" agresywną chemią.


Truskawki za darmo (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Maciek Jaźwiecki / Agencja Wyborcza.pl


Jak to zrobić krok po kroku?


Dokładnie opłucz truskawki pod bieżącą wodą.
Zanurz owoce na 5-6 minut w roztworze złożonym z 1 części octu i 3 części wody (np. 1 szklanka octu na 3 szklanki wody).
Następnie przełóż truskawki do wody z łyżeczką sody oczyszczonej i pozostaw na kolejne 5 minut.
jeżeli woda stanie się mętna lub żółtawa, oznacza to obecność pestycydów.
Na koniec ponownie dokładnie opłucz truskawki wodą. Możesz bezpiecznie cieszyć się ich smakiem.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału