Zgodnie z wieloletnią tradycją uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach przygotowali na Wielkanoc świąteczne wypieki. Na zajęciach praktycznych młodzież piekła między innymi wielkanocne babki, baranki czy zajączki
- W tym roku postawiliśmy na klasykę, czyli na najbardziej znane i tradycyjne dania i potrawy - mówi Elżbieta Juszczak, nauczyciel przedmiotów zawodowych w głubczyckim 'Rolniczaku'.- Drugie klasy piekły babeczki do koszyczków. Zajączki, baranki. Ale też któraś klasa pokusiła się o mazurki wielkanocne. Dzisiaj II klasa technikum żywienia, oprócz tego iż wypiekała babeczki, to jedna grupa robiła potrawę w stylu wielkanocnym, ale trochę wzięły przepisów z kuchni tajskiej. Także trochę sobie pomieszały naszą tradycję z tradycjami innych krajów. Zobaczymy, co im z tego wyjdzie.Uczniowie głubczyckiego 'Rolniczaka' przygotowywali również różnego rodzaju sałatki z jajkiem, białą kiełbasę, chrzan i buraczki.Uczniowie głubczyckiego 'Rolniczaka' przygotowali wielkanocne specjały
radio.opole.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Uczniowie głubczyckiego Rolniczaka przygotowują świąteczne specjały - [fot: Grzegorz Frankowski]
- Strona główna
- Kuchnia
- Uczniowie głubczyckiego 'Rolniczaka' przygotowali wielkanocne specjały
Powiązane
Komunikat Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
33 minut temu
70. Henrykowskie Spotkania Kulturalne w Siemczynie!
1 godzina temu
Stanley Tucci – Co zjadłem przez rok
1 godzina temu
Polecane
Nowa profesor w Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku
14 godzin temu