W konkursie zwyciężył zespół uczennic z klasy o profilu technik technologii
żywności ze specjalizacją cukiernik - w składzie Anna Raszczyk i Amelia Zych. Uhonorowano je za przygotowanie tradycyjnej babki wielkanocnej, której receptura, sposób wykonania i forma prezentacji spotkały się z najwyższym uznaniem komisji konkursowej.Warsztaty miały charakter praktyczny - uczestniczkom zaprezentowano techniki cukiernicze łączące tradycję z nowoczesnością. W trakcie zajęć skupiono się na przygotowywaniu różnorodnych deserów, a nacisk położono na zdobywanie uniwersalnych umiejętności przydatnych zarówno w nauce zawodu, jak i w przyszłej pracy zawodowej. Część receptur czerpała z polskiej tradycji kulinarnej, wzbogaconej o elementy kuchni międzynarodowej.- Zdecydowaliśmy się na słodkie dania, bo to klasa cukiernicza, a receptury łączyły klasyczne smaki z nowoczesnym podejściem. Chodziło o naukę uniwersalnych technik, które przydadzą się zarówno w szkole, jak i późniejszej pracy. Zajęcia prowadzono w kilkuosobowych grupach, co umożliwiło dokładniejsze przyswajanie wiedzy i sprawniejszą pracę. Zgodnie z ideą warsztatów - mniej znaczy więcej - zdecydowano się na ograniczenie liczby potraw na rzecz pogłębionej nauki technik i pracy zespołowej - mówił Jakub Kuroń. - To wielkie zwycięstwo nie tylko dla dziewczyn, ale też dla szkoły i całej branży gastronomicznej. Pokazujemy, iż zawód cukiernika to przyszłość - potrzebni są fachowcy, a sukcesy naszych uczniów potwierdzają, iż jesteśmy na dobrej drodze - powiedział Marcin Zaczek, Opiekun Szkolnego Koła Cukierników.Nagroda została przyznana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu, który również ufundował sprzęt AGD i akcesoria kuchenne dla laureatek konkursu. Jak podkreślono podczas wydarzenia, sukces w konkursie nie tylko promuje zawód cukiernika jako kierunek z przyszłością, ale również wzmacnia rangę szkolnictwa zawodowego w regionie.