Weselne menu pod lupą Magdy Gessler. 3 dania latem nie powinny znaleźć się na stole

kobieta.gazeta.pl 9 godzin temu
Jakie dania na wesele latem? To pytanie pojawia się w głowach wielu par. Jedni stawiają na tradycję. Inni wybierają nowoczesne menu weselne. Są też i ci, którzy próbują pogodzić obie wersje. Co o tym sądzi Magda Gessler? Restauratorka wskazała, co jej zdaniem powinno zniknąć ze ślubnego jadłospisu.
Rosół czy żurek, schabowy czy kotlet de volaille, rolada czy filet, kopytka czy kluski śląskie... Dylematy te doprowadzają wiele młodych par do małego załamania. Problem ten pojawia się szczególnie latem, gdy świętowanie odbywa się w ciepły, nierzadko wręcz upalny dzień. To też szczyt weselnego sezonu, więc pytanie o to, jakie danie na wesele wybrać, pojawia się w głowach wielu. Wskazówką może być rada, jakiej udzieliła ostatnio Magda Gessler.


REKLAMA


Co podać na weselu do jedzenia? Magda Gessler odradza te trzy dania
Słynna restauratorka i kulinarny autorytet w rozmowie z reporterką Plotka wskazała, które z tradycyjnych dań jej zdaniem powinny zniknąć z menu weselnego w lecie i które warto wybrać. - Żadnych bigosów, fasolówek, choćby żuru. Jest bardzo gorące lato i ja proponuję chłodniki, najwyżej jakiś lekki rosół, szczawiową, jakieś jarzyny, dużo szparagów, są już kurki - wyliczyła Magda Gessler i dodała, iż warto "iść w kierunku pewnej lekkości".


Zobacz wideo Zakazane dania na weselu. Tym pozycjom Gessler mówi nie!


- Oczywiście pieczone mięsa, ale nie kupne wędliny, tylko pieczone mięsa, tak jak babcie to robiły, z cudownymi różnymi sosami, z chrzanem świeżo tartym, z tatarskimi. Żeby to było lekkie, miłe i przyjemne. I dużo sałaty - dodała. Czy goście będą zadowoleni i w dobrym samopoczuciu? - Myślę, iż będą szukali oczywiście golonki i podobnych rzeczy, ale to nie jest gwarancja tego, iż będą więcej tańczyć i mniej siedzieć przy stole - skwitowała twarz "Kuchennych rewolucji".


Ile kosztuje talerzyk w 2025 roku? Tyle średnio zapłacisz za gościa weselnego
Koszty związane z organizacją wesela do najniższych nie należą. Największym jest tzw. talerzyk, czyli cena wynajmu lokalu i wyżywienia na weselu. Ta zależy przede wszystkim od miejsca, ale też liczby gości i dań, preferowanego menu i samego lokalu. Jak donosił Polsat News, w Krakowie i Warszawie średnio to od 400 do 700 zł za osobę, podobne ceny są w Sopocie, Zakopanem i Szczyrku. Bardziej "luksusowe" menu może oznaczać koszt choćby 1000 zł za talerzyk. W tańszych lokalach w mniej odwiedzanych miejscach za osobę można zapłacić do 400 zł. Średnia cena talerzyka w 2025 roku to ok. 350-500 zł.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału