Parmezan, czyli Parmigiano Reggiano, to twardy ser dojrzewający, produkowany we włoskich regionach Emilia-Romania, Parma i Modena. Powstaje z mleka krów karmionych naturalnie, bez dodatków pasz przemysłowych, co można wyczuć niemal po pierwszym kęsie. Jego krucha, ziarnista struktura i intensywny aromat odróżniają go od klasycznych żółtych serów. Bywa, iż dojrzewa choćby trzy lata, co zdecydowanie wpływa na głębię smaku. Jednak parmezan to nie tylko uczta dla podniebienia, gdyż kryje w sobie sporo cennych składników, które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy ser parmezan jest zdrowy? Warto włączyć go do diety
Parmezan to nie tylko dodatek do makaronu. To mała, twarda bomba odżywcza o wielkiej mocy. Jak czytamy na myfitness.gazeta.pl, w 100 gramach tego sera znajdziemy aż 35 gramów pełnowartościowego białka, które nasz organizm przyswaja z zadziwiającą łatwością. Dla porównania: mięso czy inne sery mogą wymagać godzin trawienia, tymczasem parmezan "załatwia sprawę" w nieco ponad pół godziny. To jeden z powodów, dla których poleca się go choćby dzieciom i rekonwalescentom, bo nie obciąża, a odżywia.
Parmezan dostarcza też solidnej dawki wapnia, bo aż 1259 mg na 100 g, czyli praktycznie całe dzienne zapotrzebowanie. Do tego dochodzą fosfor, magnez, potas i cała plejada witamin: A, K, B1, B2, B6, B12. Taki skład to realne wsparcie dla kości, mięśni, serca i układu nerwowego. A dbając o odpowiedni poziom tych składników, zyskujemy mocniejszy organizm, sprawniejszy metabolizm, a choćby lepszy nastrój. I choć jest kaloryczny (ponad 400 kcal na 100), syci na długo, a już odrobina wystarczy, by wzbogacić smak potraw i dodać sobie energii na długie godziny.
parmezanphotooiasson / Getty Images/iStockphoto
Jak zrobić sos parmezanowy? Z kilku składników powstanie prawdziwy majstersztyk
Ten sos to kulinarny game changer, gdy pomysły się kończą, a głód zagląda rodzinie w oczy. Niepozorny, ale niezawodny i ratuje sytuację za każdym razem, gdy lodówka świeci pustkami. Wystarczy kilka prostych składników i kawałek dobrego parmezanu, by w kilka minut wyczarować kremowy, aksamitny dodatek, który zamienia zwykły makaron w danie jak z włoskiej trattorii. Świetnie sprawdza się też z pieczonymi warzywami, w zapiekankach albo jako sos do kurczaka. Porcja wystarczy dla czterech osób, choć warto przygotować go więcej. Gwarantuję, iż nikt nie odmówi dokładki.
Składniki:
2 kopiaste łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
400 ml śmietanki kremówki (30-36 proc.),
150 g startego parmezanu,
1/3 łyżeczki białego pieprzu,
szczypta gałki muszkatołowej,
opcjonalnie kilka kropel z cytryny.
Na dużej patelni rozpuść masło i wrzuć przeciśnięty czosnek. Podsmażaj krótko, tylko do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć, ale nie zdąży się zrumienić. Wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a całość nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Możesz dać odrobiną soku z cytryny, jeżeli lubisz lekki, świeży twist. Podawaj od razu, najlepiej z tagliatelle lub pieczonym kalafiorem. Czy używasz parmezanu w swojej kuchni? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.