Nie ma jednego sprawdzonego i jedynego słusznego przepisu na zupę pomidorową. Każdy robi ją trochę po swojemu. Niektórzy korzystają ze świeżych pomidorów, inni je dodatkowo zapiekają, a jeszcze inni dodają pomidory z puszki lub koncentrat. Inaczej też zupę pomidorową podajemy (z ryżem, makaronem, klopsikami itp.) i doprawiamy. Czasem na liście składników mogą więc znaleźć się zaskakujące dodatki, o których choćby byśmy nie pomyśleli.
REKLAMA
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Wsyp do pomidorowej. Bosko podkręci smak zupy
jeżeli twoja zupa pomidorowa jest zbyt kwaśna i chcesz nieco zniwelować ten efekt, wsyp do niej dwie łyżeczki ksylitolu. To zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik białego cukru (ma też niższy indeks glikemiczny), a zadziała tak samo. Zupa nabierze lekkiej słodyczy i będzie bardziej zbalansowana. Uważaj jednak, by nie przesadzić. jeżeli sypnie ci się zbyt dużo ksylitolu, może to zepsuć smak pomidorowej. Nie powinno to więc być więcej niż dwie łyżeczki na jeden litr zupy.
Co dodać do pomidorowej? Z tymi dodatkami będzie jeszcze lepsza
Ksylitol nie jest jedynym nietypowym składnikiem, który możesz dodać do zupy pomidorowej, by smakowała jak najlepsza pomidorówka w twoim życiu. Oto inne propozycje:
Cynamon - to interesujący dodatek, który nieco niweluje kwaśny posmak pomidorów i wyciąga z nich ich naturalną słodycz;
Imbir - ta przyprawa z kolei nada zwykłej polskiej pomidorówce orientalnego aromatu. Ponadto imbir działa rozgrzewająco, więc można dodać go do zupy, gdy chcemy mocniej się rozgrzać lub gdy czujemy, iż łapie nas przeziębienie;
Majonez - tak, majonez w pomidorówce to nie jest żadna profanacja. Sos na bazie jajek sprawi, iż zupa nabierze przyjemnej, kremowej tekstury. Będzie też bardziej wyrazista.
Tabasco - jeżeli przepadasz za ostrzejszymi smakami, możesz dolać do swojej pomidorowej tabasco. Wystarczy kilka kropel, by podbić jej smak.
Poza tymi niecodziennymi dodatkami warto pamiętać, by do zupy pomidorowej dodać klasyczne przyprawy, takie jak oregano, bazylia, majeranek, liść laurowy i czosnek. Odpowiednio skomponowany zestaw pomoże ci wydobyć z pomidorowej głębię smaku. Kluczem jest próbowanie potrawy na różnych etapach jej przygotowywania, by wiedzieć, czy potrzebuje jeszcze doprawienia, czy jest już idealna.