Zakazano jej w części Europy. U nas wciąż króluje na półkach. Polacy jedzą codziennie

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Czerwień allura, znana w przemyśle spożywczym jako E129, od lat budzi kontrowersje na całym świecie. W niektórych krajach, takich jak Dania czy Francja, jej stosowanie zostało całkowicie zakazane. Mimo to w Polsce barwnik wciąż pojawia się w wielu produktach.
Czerwień allura to ciemnoczerwony, spożywczy, smołowy barwnik azowy. Używana jest zwykle jako sól sodowa. Pierwotnie wprowadzono ją w Stanach Zjednoczonych jako substancję zastępującą amarant. Jest łatwo rozpuszczalna i trwała, dlatego chętnie stosuje się ją w produkcji słodyczy, napojów oraz leków. Może jednak wywoływać działania niepożądane, typowe dla barwników azowych.

REKLAMA







Zobacz wideo Polacy mają problem z lekomanią? [SONDA]



W jakich produktach jest czerwień allura? Jesz je na co dzień
w tej chwili czerwień allura jest używana głównie w przemyśle spożywczym do produkcji napojów (gazowanych i niegazowanych), wyrobów cukierniczych (głównie ciast biszkoptowych), galaretek w proszku, żelków, lizaków, cukierków, płatków zbożowych, kasz i herbatników czekoladowych. Znajdziesz ją w produktach o wysokim stopniu przetworzenia, takich jak masy cukrowe, polewy, dżemy, frużeliny, wata cukrowa oraz gotowe desery.


E129 znajduje też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym (np. szminki, farby do włosów) oraz farmaceutycznym. Używany jest do barwienia środków higieny osobistej, takich jak żele pod prysznic i szampony. Barwnik jest odporny na światło oraz wysoką temperaturę. Nadaje produktom intensywny czerwono-pomarańczowy kolor.





Czerwień allura, E129Fot. Marcin Kucewicz / Agencja Wyborcza.pl


Czy E129 jest szkodliwy? Eksperci informują wprost
W Polsce barwnik jest dopuszczony do użytku. W niektórych krajach (np. Dania, Francja, Szwecja, Norwegia, Islandia) wprowadzono jednak całkowity zakaz dodawania czerwieni allura do produktów spożywczych. Dr nauk chemicznych Joanna Orzeł za pośrednictwem doz.pl poinformowała, iż E129 może wywoływać działania niepożądane, takie jak nasilenie objawów nietolerancji salicylanów (np. aspiryny) oraz astmy. Portal dietetycy.org.pl opisał z kolei jego szkodliwość w kontekście reakcji alergicznych oraz zachowania i nadpobudliwości psychoruchowej u dzieci. Barwnik zwiększa pobudliwość oraz zmniejsza skupienie u maluchów w wieku 3 i 8-9 lat. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster ustalili natomiast, iż czerwień allura szkodzi zdrowiu jelit i sprzyja stanom zapalnym.



Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Nature Communications". - Długotrwałe spożywanie barwnika może być potencjalnym czynnikiem wywołującym choroby zapalne jelit, takie jak choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego - powiedział dr Waliul Khan, cytowany przez news.mcmaster.ca. E129 zaburza funkcjonowanie bariery jelitowej oraz zwiększa produkcję serotoniny, co zmienia skład mikrobioty jelitowej i zwiększa podatność na zapalenie jelita grubego. - Nasze odkrycia są niepokojące. To badanie stanowi istotny krok w ostrzeganiu opinii publicznej o potencjalnych zagrożeniach związanych z barwnikami spożywczymi, które spożywamy każdego dnia - dodał ekspert.

Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału