Kapusta biała jest warzywem bogaty w składniki odżywcze i minerały, a także źródłem błonnika pokarmowego. jeżeli nie lubisz jej w klasycznych potrawach (np. gołąbkach), spróbuj przygotować te kotlety.
Składniki na kotlety z kapusty
Jeśli szukasz bezmięsnej alternatywy dla klasycznych kotletów, to jest przepis, który musisz wypróbować. Do przygotowania kotletów z kapusty będziesz potrzebować:
- 100 g sera żółtego,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 20 g masła,
- 20 ml oleju roślinnego,
- 40 g kaszy manny,
- 600 g kapusty białej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotuj także bułkę tartą do obtoczenia kotletów przed smażeniem, a także olej roślinny, na którym je usmażysz. Najlepiej postawić na olej rzepakowy, ale możesz także dodać lekko orientalnej nuty, smażąc je na oleju kokosowym.
Sprawdź również: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem
Kotlety z kapusty — sposób przygotowania
Najpierw poszatkuj kapustę na mniejsze kawałki i ugotuj ją w lekko osolonej wodzie — powinna zmięknąć po około 10 minutach. Po ugotowaniu dokładnie ją odcedź i zostaw do przestudzenia. Gdy kapusta ostygnie, zmiel ją w maszynce do mięsa albo bardzo drobno posiekaj nożem. Następnie dobrze odciśnij z nadmiaru wody.
Obierz cebule, pokrój je w drobną kostkę i zeszklij na maśle z odrobiną oleju. Smaż, aż nabiorą ładnego, złocistego koloru. Przełóż je do dużej miski razem z przygotowaną wcześniej kapustą. Dodaj starty żółty ser, wsyp kaszę mannę, wbij jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż uzyskasz jednolitą masę.
Z gotowej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą apetycznie rumiane.
Zobacz też:
Deklasuje lody i gofry nad Bałtykiem. Teraz tym zajadają się wczasowicze
Biszkopt mojej babci nigdy nie opada. Robi go tylko z 3 składników
Jeszcze zdrowszy niż skyr czy kefir, ale w Polsce mało znany. Warto go jeść na śniadanie