Zamiast do gołąbków, dodaj do kotletów. Nikt nie uwierzy, iż nie mają mięsa

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Choć kapusta kojarzy nam się przede wszystkim z ciężkimi, zimowymi daniami jak bigos, można ją także wykorzystać do pysznych, letnich potraw. Co więcej, jest to propozycja bezmięsna, więc odkrywamy zupełnie nowe połączenia smakowe. Poznaj przepis na kotlety z kapusty, które zachwycą całą rodzinę.

Kapusta biała jest warzywem bogaty w składniki odżywcze i minerały, a także źródłem błonnika pokarmowego. jeżeli nie lubisz jej w klasycznych potrawach (np. gołąbkach), spróbuj przygotować te kotlety.

Składniki na kotlety z kapusty

Jeśli szukasz bezmięsnej alternatywy dla klasycznych kotletów, to jest przepis, który musisz wypróbować. Do przygotowania kotletów z kapusty będziesz potrzebować:

  • 100 g sera żółtego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 20 g masła,
  • 20 ml oleju roślinnego,
  • 40 g kaszy manny,
  • 600 g kapusty białej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotuj także bułkę tartą do obtoczenia kotletów przed smażeniem, a także olej roślinny, na którym je usmażysz. Najlepiej postawić na olej rzepakowy, ale możesz także dodać lekko orientalnej nuty, smażąc je na oleju kokosowym.

Sprawdź również: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem

Kotlety z kapusty — sposób przygotowania

Najpierw poszatkuj kapustę na mniejsze kawałki i ugotuj ją w lekko osolonej wodzie — powinna zmięknąć po około 10 minutach. Po ugotowaniu dokładnie ją odcedź i zostaw do przestudzenia. Gdy kapusta ostygnie, zmiel ją w maszynce do mięsa albo bardzo drobno posiekaj nożem. Następnie dobrze odciśnij z nadmiaru wody.

Obierz cebule, pokrój je w drobną kostkę i zeszklij na maśle z odrobiną oleju. Smaż, aż nabiorą ładnego, złocistego koloru. Przełóż je do dużej miski razem z przygotowaną wcześniej kapustą. Dodaj starty żółty ser, wsyp kaszę mannę, wbij jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż uzyskasz jednolitą masę.

Z gotowej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą apetycznie rumiane.

Zobacz też:

​Deklasuje lody i gofry nad Bałtykiem. Teraz tym zajadają się wczasowicze

Biszkopt mojej babci nigdy nie opada. Robi go tylko z 3 składników

​Jeszcze zdrowszy niż skyr czy kefir, ale w Polsce mało znany. Warto go jeść na śniadanie

Idź do oryginalnego materiału