Wiosenna aura zachęca, żeby całymi dniami siedzieć na słońcu i podziwiać piękne kwitnąc krajobrazy. Można ten czas wykorzystać, aby wzbogacić swoją dietę o dary natury. Nasza ambasadorka pasjonatka ekologii, Grażyna Tworek, odwiedziła nas ostatnio, aby pokazać jak dobre mogą być korzenie mniszka lekarskiego. Przeczytajcie sami!
Korzeń mniszka lekarskiego, jak i cale zioło posiada adekwatności zdrowotne generalnie wspierające odporność organizmu. Jest także pomocny w problemach z trawieniem, wątrobą, układem moczowym, w leczeniu miażdżycy, cukrzycy i otyłości.
- Korzeń mniszka ma adekwatności prebiotyczne. Może pomóc w odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
- Wspomaga trawienie: pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, co ułatwia trawienie, zwłaszcza ciężkostrawnych potraw.
- Wspiera pracę wątroby. Oczyszcza wątrobę i wspomaga detoksykację organizmu, co może być pomocne w leczeniu problemów z wątrobą.
- Działa moczopędne. Może wspomagać wydalanie płynów z organizmu, co jest przydatne w przypadku obrzęków.
- Obniża poziom cukru i cholesterolu: może być pomocny w leczeniu początków cukrzycy i miażdżycy.
- Wspiera odporność. Zawiera składniki odżywcze, które wspierają ogólne zdrowie i odporność organizmu.
Korzeń mniszka może być zaparzany w postaci herbaty lub dodawany do potraw. W polskiej medycynie ludowej napar z korzeni mniszka lekarskiego jest wykorzystywany m. in. do leczenia infekcji i przeziębień, problemów żołądkowo-jelitowych oraz przy niestrawnościach
Napar z korzenia mniszka można pic 1-2 razy dziennie: w postaci odwaru 2 łyżeczki korzenia mniszka zalać 1 szklanką letniej wody, zagotować i utrzymywać we wrzeniu pod przykryciem przez 5-10 min. Następnie odstawić na 10 min. i przecedzić. Tak przygotowany odwar pić w ciągu dnia (w podzielonych częściach) najlepiej na 1 godzinę przed posiłkiem.
Przed zastosowaniem korzenia mniszka, szczególnie przy przewlekłych schorzeniach, warto skonsultować się z lekarzem.

