Pochodzący z Islandii gęsty i kremowy skyr cieszy się sporą popularnością nie tylko w Polsce. Coraz chętniej sięgamy po niego, skuszeni składem i smakiem. Na jego korzyść przemawiają zawartość białka i niewielka ilość tłuszczu, co sprawia, iż to dobry wybór dla osób na diecie. Nie oznacza to jednak, iż możemy je "brać w ciemno", bo na sklepowych półkach czają się prawdziwe pułapki.
REKLAMA
Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jaki skyr jest najlepszy? Na takie uważaj
Fundacja Pro-Test przyjrzała się składom najchętniej kupowanych skyrów. Okazało się, iż sporo z nich, wbrew opisom na opakowaniu, nie ma z "naturalnym i tradycyjnym skyrem z Islandii" zbyt wiele wspólnego.
To produkty przemysłowe, często z dodatkami smakowymi, cukrem, zagęstnikami czy aromatami
- zauważa Fundacja Pro-Test. Warto zwrócić uwagę na duże ilości cukru albo słodzików, w tym aspartamu i acesulfamu K, które w nadmiarze mogą zaburzać mikroflorę jelit i sprzyjać przybieraniu na wadze, a choćby zwiększać ryzyko insulinooporności, cukrzycy typu drugiego i chorób autoimmunologicznych.. Czerwona lampka powinna zapalić się też przy ulepszaczach, tj. substancjach zagęszczających i stabilizatorach (pektyny, guma ksantanowa, skrobia modyfikowana, mączka chleba świętojańskiego). Są one w pełni bezpieczne, ale w składzie skyru zbędne. Im prostszy, tym lepszy.
skyr Coffee Mug / Getty Images/iStockphoto
Czy skyr jest zdrowy? Dobrze działa nie tylko na jelita
Skyr naturalny w 100 g, w zależności od producenta, zawiera średnio 12 g białka (dla porównania klasyczny jogurt naturalny ma go ok. 4 g), 65 kcal i zwykle 0 g tłuszczu, co niekoniecznie musi być dobrą informacją. Te z zawartością owoców, np. w formie musu, mogą mieć nieco więcej tłuszczu i kcal. Skyr to też doskonałe źródło ryboflawiny (witaminy B2), chroniącej wzrok i korzystnie działającej na układ pokarmowy, fosforu, potasu, wapnia, magnezu oraz witaminy B3, czyli niacyny (wspomagającej m.in. syntezę kwasów tłuszczowych i cholesterolu oraz tworzenie czerwonych krwinek).
Jak podkreśla portal Medonet.pl, ważne dla organizmu są też zawarte w jogurcie islandzkim kultury bakterii, które pozwalają zachować mikroflorę jelitową w dobrej kondycji, poprawiają perystaltykę jelit, trawienie i nie obciążają żołądka. Na skyr powinny jednak uważać osoby z nadwrażliwością układu trawiennego, w tym jelit, oraz schorzeniami nerek.
Pamiętaj, iż cukier w składzie skyru nie musi oznaczać, iż był on dosładzany. Laktoza jest bowiem cukrem mlecznym. Skyr naturalny powinien zawierać ok. 3,5-4 g cukru w 100 g, smakowe mogą mieć go nieco więcej przez zawartość owoców. Więcej niż 9 g to już sygnał alarmowy.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.