Szesnaście restauracji z Poznania i okolic znalazło się w zestawieniu przygotowanym przez Przewodnik Michelin Guide 2025! Do przewodnika trafiło między innymi NARE Sushi ze Skórzewa w gminie Dopiewo.
Długo wyczekiwana przez smakoszy i szefów kuchni lista restauracji wyróżnionych przez przewodnik Michelin w Polsce została opublikowana 10 czerwca. Inspektorzy Michelin rekomendują aż 15 restauracji w samym Poznaniu i jedną w podpoznańskim Skórzewie. Najważniejsze wyróżnienie, czyli gwiazdka, powędrowało trzeci rok z rzędu do restauracji Muga, co potwierdza jej niezwykły poziom kulinarny. Szef kuchni lokalu Artur Skotarczak uważany jest za jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Prestiżowe tytuły Bib Gourmand trafiły ponownie do restauracji TU., SPOT i do Fromażerii. Po raz pierwszy tytuł ten uzyskała także jeżycka restauracja POSTO.
Anonimowi inspektorzy odwiedzili Poznań wiosną tego roku i po raz pierwszy zdecydowali się wyjechać poza granice miasta, co oznacza szersze otwarcie na region. Do prestiżowego grona lokali uznanych przez inspektorów za godne polecenia w zeszłych latach, w tym roku dołączają dwa kolejne. Pierwszą z nich jest POSTO z ulicy Kościelnej, czyli kolejna obok Marinot Bistro jeżycka restauracja wyróżniona na kartach czerwonego przewodnika. Drugą nowością jest NARE Sushi ze Skórzewa. To dowód, iż inspektorzy docenili ofertę kulinarną nie tylko samego miasta, ale również powiatu poznańskiego.
Poznań to trzecie w Polsce miasto, które obok Warszawy i Krakowa zostało zrecenzowane w przewodniku. Stolica Wielkopolski po raz pierwszy trafiła do przewodnika w 2023 roku. W 2024 do zestawienia dołączył Gdańsk, a w tym roku premierowo również Wrocław. Proces oceny i wizyty inspektorów objęte są tajemnicą i stanowią sekret strzeżony od prawie stu lat, bo niemal tyle liczy sobie historia czerwonej książeczki Michelina. Przewodnik obecny jest w Polsce od 1997 roku, jednak jego historia sięga początków XX wieku, a jego rozwój był związany z rozkwitem motoryzacji. Francuscy automobiliści potrzebowali wskazówek co można zwiedzać i gdzie dobrze zjeść. Firmą, która była w stanie najskuteczniej dostarczyć tych informacji, był producent opon.
– Obecność marki Michelin w Poznaniu to dla nas ogromne wyróżnienie. Inspektorzy ponownie docenili wieloletnią, konsekwentną i ciężką pracę na polu gastronomii. Poznań od dawna kojarzony jest z doskonałą kuchnią na światowym poziomie, a rekomendacje Michelin są tego dobitnym potwierdzeniem – mówi Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. – Nowe wyróżnienia pokazują niewyczerpany potencjał i stanowią doskonały pretekst, aby wrócić do Poznania. Poznań to nie tylko prestiżowa jakość, to przede wszystkim różnorodność oferty gastronomicznej miasta i jego okolic – dodaje.
Przewodnik Michelin uważany jest za drogowskaz dla smakoszy i jedną z najważniejszych publikacji gastronomicznych na świecie. Miasta recenzowane w przewodniku zyskują popularność i rozpoznawalność, która w istotny sposób pobudza rynek gastronomiczny i znacząco przyczynia się do jego rozwoju. – Publikacja daje turystom i mieszkańcom pretekst do odwiedzenia wyróżnionych restauracji. Przypomina, iż otacza nas wiele ciekawych i wartych odwiedzenia miejsc. Lokale, które nie znalazły się na liście, mają szansę na wyróżnienie w kolejnych latach, ale przede wszystkim będą odkrywane przez smakoszy zainspirowanych do odwiedzin Poznania. Inspektorzy znają Poznań coraz lepiej, więc każdy, kto smacznie gotuje, ma szansę zostać zauważonym – tłumaczy Jakub Pindych, recenzent kulinarny związany z PLOT.
Publikacja rekomendacji u progu sezonu wakacyjnego to doskonała wiadomość dla restauratorów i całego sektora turystycznego. To także dodatkowy impuls do podróży dla samych turystów, którzy wakacyjne wyjazdy będą mogli planować z czerwonym przewodnikiem w ręku. – Zeszłoroczna publikacja zauważalnie wpłynęła na wzrost liczby rezerwacji i zainteresowanie poznańską ofertą gastronomiczną. Również w tym roku spodziewamy się, iż kulinaria będą jednym z głównych pretekstów przyjazdu do Poznania. Turyści kulinarni traktują przewodnik Michelin jako drogowskaz, ale największą satysfakcję odnajdują w dokonywaniu własnych odkryć, więc na obecności przewodnika zyskują wszyscy – dodaje Jan Mazurczak.
Oto lista poznańskich restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin, uporządkowana alfabetycznie z dopiskiem o rodzaju wyróżnienia: A nóż widelec, Cucina, Delicja, Fromażeria (Bib Gourmand), Marino Bistrot, Muga (1 gwiazdka), Nare Sushi Skórzewo, NOOKS, Papavero, PASODOBRE Restaurant & Tapas Bar, Port Sołacz, POSTO, SPOT. (Bib Gourmand), The Time, TU. REStAURANT (Bib Gourmand), Zen On. Gwiazdki to najwyższe wyróżnienia przyznawane przez francuski przewodnik kulinarny Michelin. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii (“Une très bonne table dans sa catégorie”). Bib Gourmand to wyróżnienie przyznawane od 1997 roku, oznaczające wyjątkowo smaczną ofertę kulinarną w umiarkowanych cenach. Wyróżnieniem jest jednak już sam wpis do przewodnika, a wzmiankowane w nim lokale stają się celem podróży kulinarnych smakoszy z całego świata.
Autor: PLOT
NARE Sushi ze Skórzewa w gminie Dopiewo