Nigdy nie smakuje tak wybornie jak w Wigilię. Zupa grzybowa na świątecznym stole powinna się znaleźć nie tylko dlatego, iż tego wymaga tradycja, ale również dlatego, iż grzyby mają cenne walory smakowe i zapachowe oraz cenne dla zdrowia witaminy i minerały.
– Mają dużo białka, witamin z grupy B, witaminę D i wiele innych składników mineralnych – wymienia znany kucharz Michał Markowicz i zdradza przepis na pyszną zupę grzybową, która znakomicie nada się na wigilijny stół.
Warto pamiętać, iż grzyby – dar lasu, w polskiej tradycji symbolizowały bogactwo i łączność z naturą. Wierzono, iż zapewniają zdrowie, siłę i trzeźwość umysłu. Zupa z grzybów jest pożywnym zamiennikiem mięsa, a więc idealnie pasuje na postny wigilijny stół.
Jak ugotować zupę z grzybów?
– Można przygotować ją na wywarze z warzyw, ale można także przyrządzić na rosole – mówi Michał Markowicz.
Włoszczyznę kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Wszystko gotujemy. Grzyby przesmażamy z cebulą i wrzucamy do wywaru. Osobno gotujemy ulubiony makaron. Gdy bulion przejdzie dokładnie smakiem grzybów, doprawiamy go przyprawami. Możemy doprawić również świeżym tymiankiem, rozmarynem. Na koniec dodajemy śmietanę 18-procentową.
Pamiętajmy tylko, iż po dodaniu śmietany nie gotujemy już zupy, bo wtedy na pewno się nie zwarzy – radzi kucharz.














