Ani ciasto, ani kompot. Z rabarbaru zrobisz coś jeszcze lepszego. Idealnie komponuje się z mięsem

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Chociaż głównie kojarzy się ze słodkimi przysmakami i jest dodawany do ciast oraz deserów, jego zastosowanie w kuchni jest znacznie szersze. Co zrobić z rabarbaru? Oto kilka pomysłów, w jaki sposób wykorzystać to cenne warzywo.
Rabarbar jest bardzo zdrowy i w okresie warto dodawać go nie tylko do kompotu. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, jest źródłem witaminy A, C i E, a także kwasu foliowego, fosforu, sodu, żelaza, wapnia oraz błonnika, który działa zbawiennie na układ trawienny i przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo ma niską kaloryczność — w 100 g zawiera 21 kcal. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.


REKLAMA


Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu


Jak przetworzyć rabarbar? Przyda się nie tylko do ciasta
Rabarbar jest chrupiący i ma kwaskowy posmak, który idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, ale to niejedyne jego zastosowanie. Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?


Chutney z rabarbaru sprawdzi się do mięs i kanapek. Można przyrządzić go z dodatkiem octu jabłkowego, cebuli i czosnku.
Sos do mięsa z duszonym czerwonym winem i przyprawami nada potrawie wyrazistego smaku.
Kiszony rabarbar to dobry pomysł na zimowe przetwory. Poza sezonem można go dodawać do sałatek lub jeść samodzielnie podobnie jak kiszonego ogórka.


Jak zrobić dżem z rabarbaru? Lepszego przepisu nie znajdziesz
Dżem z rabarbaru w wersji wytrawnej możesz używać do dań z grilla lub burgerów. Do jego przygotowania potrzebujesz:


200 g łodyg rabarbaru,
oliwę z oliwek,
ząbek czosnku,
łyżkę sosu balsamicznego,
szczyptę soli,
łyżkę miodu lub syropu z agawy (dla przełamania kwasowości),
szczyptę pieprzu cytrynowego (opcjonalnie).


Rabarbar istock/@encrier


Przepis jest prosty i z pewnością poradzi z nim sobie choćby niewprawny kucharz.


Umyj i pokrój rabarbar na małe kawałki. Włóż do garnka, dodaj oliwę, czosnek i miód (lub syrop z agawy). Gotuj, cały czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.
Dodaj sól oraz pieprz, a potem duś na wolnym ogniu przez pięć minut.
Całość przelej przez sitko i ponownie zagotuj. Kiedy dżem będzie gęsty, wlej go do słoików i odwróć denkami ku górze. Kiedy przestygnie, przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.


Lubisz rabarbar? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału