Już 6-8 czerwca na wrocławskim Rynku odbędzie się prawdziwe święto smakoszy – kolejna edycja festiwalu kulinarnego Delicje. Jak zapowiadają organizatorzy, będzie przepysznie i z lokalnymi składnikami. Motyw przewodni tegorocznej imprezy to: potrawy z nadzieniem. Przyjrzymy się, jak cały świat robi to, co u nas najczęściej nazywamy pierogami.
Chrupiące samosy z Indii? Karbowane na brzegach i delikatne, włoskie ravioli? A może chińskie wonton w aromatycznym bulionie? Pierogami i pierożkami o najrozmaitszych formach, smakach i konsystencjach zajadają się pod niemal każdą szerokością geograficzną. We wrocławskim Rynku będą warsztaty i pokazy, jak się takie specjały robi. Będzie można podpatrzeć nie tylko, jak przygotować dobre ciasto, ale też jak przyrządzić nieoczywiste nadzienie. Często warto je przygotować z produktów, które są dostępne także w Polsce.
– Festiwal Delicje po raz pierwszy odbył się w 2023 roku. gwałtownie okazało się, iż świetnie wpisuje się nie tylko we wrocławski i dolnośląski krajobraz kulinarny. Także w nasz sposób myślenia o tym, skąd powinniśmy brać produkty. Podglądamy, jak jada świat, ale mocno promujemy naszych lokalnych wytwórców i dostawców jakościowej żywności – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.
Program festiwalu
PIĄTEK (6 CZERWCA) – OTWARCIE
- 15:00–15:15 Oficjalne otwarcie festiwalu
- 15:15–15:45 Delicje na dobry początek – festiwalowy rozruch z niespodzianką Rozkręcamy festiwal w lekkim, smacznym stylu! Zapraszamy na scenę na porcję dobrej energii, kilka słów o tym, co będzie się działo przez trzy dni i… małą niespodziankę. Będzie trochę humoru, trochę nagród i trochę emocji. A wszystko po to, by dobrze zacząć Delicje – bo przecież najlepsze rzeczy są w środku!
- 16:00–17:00 Koncert zespołu TOM J
- 17:30–19:00 Koncert zespołu Mocna Strona Bluesa
- 9:00–22:00 DJ Juicy Jozz
SOBOTA (7 CZERWCA)
- 12:15–13:15 Pokaz kulinarny – autorska interpretacja tematu „nadzienia” w wykonaniu Kacpra Sawonia, szefa kuchni Restauracji Gustaw
- 13:30–14:15 Pokaz kulinarny – Kuchnia pełna Słońca: z Argentyny do Włoch – kulinarna podróż z Pawłem Błaszczykiem – szefem kuchni Restauracji Forum Kulinarne
- 14:30–15:30 Oficjalne wręczenie Delicji 2025
- 15:30–16:30 „Farsz przyszłości” – pokaz kulinarny w wykonaniu Joanny Komorowskiej, która zaprezentuje nietypowe nadzienia w duchu nowoczesnej kuchni
Nadzienie roślinne, fermentowane, z ciekawym twistem. - 17:30–18:30 Świat zamknięty w cieście – pokaz w wykonaniu Grzegorza Caputy, który udowodni, iż pieróg to nie tylko klasyka. Będzie dymnie, słodko i wytrawnie, z nadzieniami zaskakującymi formą i smakiem. Ciasto stanie się tu kulinarną mapą świata.
- 19:00-20:00 Koncert zespołu LenaFlea
- 20:00-22:00 Koncert zespołu Gentelmen’s Jazz
NIEDZIELA (8 CZERWCA)
- 12:30–13:30 Zanurzone w smaku – kiszonki, które kryją więcej, niż myślisz – pokaz kulinarny z opowieścią i elementami degustacyjnymi. Prowadzący Bartosz Jaruga z firmy Kiszone Specjały. Przygotowanie autorskiego nadzienia z kiszonych warzyw. Podkreślenie, iż nadzienie może mieć charakter fermentowany – intensywny, głęboki, zaskakujący.
- 14:00-15:00 sophisticated_giant saksofon
- 15:15–16:15 Napełnieni jakością – o składnikach i ich twórcach – Spotkanie z lokalnymi producentami win, cydrów i piw. Porozmawiamy o tym, co naprawdę trafia „do środka”. Rzemieślnicze podejście, sezonowość i szacunek do produktu to dziś nie moda, ale fundament dobrego smaku. Zapraszamy na rozmowę o tym, dlaczego skład ma znaczenie – i kto za nim stoi.
- 16:30-20:00 DJ Manish
- 20:00 Zakończenie festiwalu