A co jeżeli powiem Ci, iż nie musisz wstawać skoro świt, żeby pójść do piekarni po świeże bułeczki, bo możesz zrobić je w domu dosłownie w 15 minut? Oto bajgle z serka wiejskiego. Ja zakochałam się w tym przepisie. Mam nadzieję, iż Ty też zapałasz do nich miłością.
Bajgle z serka wiejskiego – składniki na ok. 5 bułeczek:
- 200 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g serka wiejskiego lekkiego
- 1 jajko (+ 1 do posmarowania)
- 35 ml oliwy
- łyżka ulubionych ziaren do posypania
- do podania
- serek kremowy
- łosoś wędzony
- świeży koperek
- ogórek kiszony
- świezo mielony pieprz

Bajgle z serka wiejskiego – wykonanie:
Zmiksuj serek wiejski, jajko i oliwę na gładką masę i wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
Zagnieć ciasto i podziel je na 4-5 części. Z każdej części uformuj wałek, a następnie połącz końce tego wałka tak, by powstał bajgiel.
Każdą bułeczkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarenkami sezamu, siemienia, słonecznika lub dyni.

Piecz bajgle w airfryerze przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Na kilka minut przed końcem pieczenia przewróć je na drugą stronę. jeżeli nie masz air fryer’a, możesz upiec bajgle w piekarniku.
JA UŻYWAM TAKIEGO AIR FRYER’A
Upieczone bajgle przekrój na pół, posmaruj serkiem, na wierzch połóż plastry wędzonego łososi, świeży koperek, świeżo mielony pieprz. Świetnie pasuje też ogórek kiszony.

