BAJGLE Z SERKA WIEJSKIEGO GOTOWE W 15 MINUT!

basiaszmydt.pl 2 dni temu

A co jeżeli powiem Ci, iż nie musisz wstawać skoro świt, żeby pójść do piekarni po świeże bułeczki, bo możesz zrobić je w domu dosłownie w 15 minut? Oto bajgle z serka wiejskiego. Ja zakochałam się w tym przepisie. Mam nadzieję, iż Ty też zapałasz do nich miłością.

Bajgle z serka wiejskiego – składniki na ok. 5 bułeczek:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g serka wiejskiego lekkiego
  • 1 jajko (+ 1 do posmarowania)
  • 35 ml oliwy
  • łyżka ulubionych ziaren do posypania
  • do podania
  • serek kremowy
  • łosoś wędzony
  • świeży koperek
  • ogórek kiszony
  • świezo mielony pieprz

Bajgle z serka wiejskiego – wykonanie:

Zmiksuj serek wiejski, jajko i oliwę na gładką masę i wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.

Zagnieć ciasto i podziel je na 4-5 części. Z każdej części uformuj wałek, a następnie połącz końce tego wałka tak, by powstał bajgiel.

Każdą bułeczkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarenkami sezamu, siemienia, słonecznika lub dyni.

Piecz bajgle w airfryerze przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Na kilka minut przed końcem pieczenia przewróć je na drugą stronę. jeżeli nie masz air fryer’a, możesz upiec bajgle w piekarniku.

JA UŻYWAM TAKIEGO AIR FRYER’A

Upieczone bajgle przekrój na pół, posmaruj serkiem, na wierzch połóż plastry wędzonego łososi, świeży koperek, świeżo mielony pieprz. Świetnie pasuje też ogórek kiszony.

Idź do oryginalnego materiału