Rzeszów ponownie zachwyca! Od piątku w Fosie Zamku Lubomirskich trwa wyjątkowe wydarzenie kulinarne – Carpathian Wine Fest – Ser Jest Ser Festiwal. Trzy dni świętowania smaku, aromatu i dobrej zabawy ściągnęły tłumy mieszkańców i gości z całego regionu. Za nami emocjonujący pierwszy dzień, ale sobota i niedziela przyniosą jeszcze więcej atrakcji. Wstęp na wydarzenie jest całkowicie darmowy, a klimat? Absolutnie niepowtarzalny.
Piątek pełen muzyki i sera
Festiwal wystartował w piątkowe popołudnie, 25 lipca z wielką pompą. Tłumy odwiedzających zapełniły fosę, degustując wina i sery z Polski i Europy. Kulminacyjnym momentem wieczoru było uroczyste otwarcie wielkich kręgów serów: Parmigiano Reggiano, Grana Padano i Pecorino Romano, których eksplozja aromatu unosiła się nad fosą jeszcze długo po wydarzeniu. Muzycznym akcentem wieczoru był koncert zespołu OSKAR, który porwał publiczność do tańca.
Sobota w pełnym smaku – co jeszcze przed nami?
Sobotni dzień rozpoczął się już o 12:00 i potrwa do późnych godzin wieczornych. Przed nami jeszcze najważniejsze punkty programu:
-
18:00 – BICIE REKORDU NAJWIĘKSZEJ DEGUSTACJI SERA
Fosa stanie się areną historycznego wyzwania! Czy uda się pobić rekord Wrocławia (205 osób)? Każdy z uczestników otrzyma trzy sery i w wyznaczonym czasie weźmie udział w zsynchronizowanej degustacji. Wszystko pod okiem Biura Rekordów.
-
19:00 – Strefa chill & DJ Set
Kiedy smak wina wypełnia kieliszek, a słońce zachodzi za horyzontem – pora na muzyczną ucztę przy leżakach. -
21:00 – Występ skrzypaczki Magdaleny Drabickiej-Żygadło
Klimatyczna muzyka na żywo, która przeniesie uczestników w świat dźwiękowej poezji
Materiał WIDEO
OnNetwork ID: M0RQLDlHQWwsMA==
Degustacje komentowane – poznaj smak, który ma historię
W festiwalowych namiotach realizowane są codzienne degustacje komentowane, podczas których przedstawiciele podkarpackich winnic dzielą się historiami, pasją i smakiem. W sobotę odwiedzimy m.in.:
-
14:00 – Podkarpacka Manufaktura Win
-
15:00 – Winnica Rodzinna Socha
-
16:00 – Winnica Amelie
Degustacje są dodatkowo płatne – zapisy w namiocie Biura Festiwalu.
Serowe smaki Europy i nie tylko
Na stoiskach czekają aromatyczne sery z całej Europy: od Podhala po Szwajcarię, od francuskich camembertów po włoskie provolone i holenderskie goudy. Krowie, owcze, koźle, a choćby bawole – każdy znajdzie coś dla siebie.
Do tego kulinarne pokusy jak: makaron kręcony w serze, tosty z raclette, halloumi, włoskie przekąski i wiele więcej!
Niedziela – Śniadanie na trawie i wielki finał
Ostatni dzień festiwalu zapowiada się spokojnie, rodzinnie i bardzo smakowicie:
-
10:00 – Śniadanie na trawie – relaksujący poranek w cieniu drzew z kawą i lekkimi przekąskami.
-
14:00 – Degustacja Winnicy Notabene
-
15:00 – Degustacja Piwnic Antoniego
-
16:00 – Degustacja Winnicy Księżycowa
-
18:00 – Oficjalne zakończenie wydarzenia
Wino i ser pod patronatem Prezydenta i Marszałka
Wydarzenie odbywa się pod Patronatem Honorowym Prezydenta Rzeszowa Konrada Fijołka oraz Marszałka Województwa Podkarpackiego Władysława Ortyla. Partnerami są: Podkarpackie – przestrzeń otwarta i Rzeszów – stolica innowacji.
Organizatorami wydarzenia są: WinoPasja.pl oraz Ser Jest Ser.
Nie przegap! Wydarzenie trwa tylko do niedzieli
Jeśli jeszcze Was tam nie było – koniecznie zajrzyjcie w fosę Zamku Lubomirskich. Taki festiwal zdarza się raz w roku – i zdecydowanie warto być jego częścią. Nie tylko dla smaku, ale dla atmosfery, ludzi i wspomnień.
Carpathian Wine Fest – Ser Jest Ser Festiwal trwa do niedzieli 27 lipca, do godz. 18:00. Wstęp wolny.