Chleb z patelni to bardzo smaczna i pożywna przekąska, którą bez problemu przygotujesz w domowym zaciszu. choćby nie musisz odpalać piekarnika, bo do zrobienia tej wyjątkowej tureckiej przekąski potrzebujesz jedynie patelni.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Chlebek z patelni — czym się charakteryzuje?
Czym się charakteryzuje chlebek z patelni? Chlebek z patelni to tradycyjna przekąska kuchni tureckiej, która coraz częściej pojawia się także na naszych stołach. Nie ma się czemu dziwić. Polacy od dawna hołdują "egzotycznym" smakom, takim jak m.in. indyjski chlebek naan czy szybki chleb z patelni rodem ze słonecznej Turcji. Bazlama to płaski okrągły chlebek, który swoim wyglądem przypomina nieco podpłomyki. Jego smak jest jednak bardziej kwaskowaty, a to ze względu na użycie do jego przygotowania kwaśnej śmietany lub jogurtu. Tradycyjny chleb turecki z patelni ma chrupiącą skórkę, natomiast środek jest miękki. Jest to smaczna i pożywna przekąska, która na długo zapewnia uczucie sytości.
Chleb turecki z patelni — jak zrobić?
Jak zrobić chleb turecki z patelni? Zacznijmy od składników. Będą Ci potrzebne:
250 g mąki pszennej
10 g drożdży świeżych
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oleju rzepakowego
120 ml wody
60 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W niewielkiej misce mieszamy ze sobą 2 łyżki letniej wody, 1 łyżkę mąki, cukier oraz pokruszone drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. Po tym czasie w dużym naczyniu umieszczamy mąkę, łyżeczkę soli, łyżkę oleju rzepakowego i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę i jogurt naturalny. Ciasto możemy wyrabiać manualnie lub dzięki robota kuchennego. Kiedy ciasto jest już wyrobione, przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Ciasto przekładamy na lekko podsypany mąką blat, a następnie dzielimy na 4-5 części. Formujemy z nich okrągłe placki, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut. Rozgrzewamy patelnię (bez dodatku tłuszczu) i pieczemy po kolei każdy placek. Podczas pieczenia na powierzchni chlebków pojawiają się charakterystyczne pęcherzyki — to znak, aby odwrócić placek na drugą stronę. Chlebki z patelni powinny być lekko zrumienione z obu stron.
Chlebek arabski z patelni — z czym podawać?
Z czym podawać chlebek arabski z patelni? Tradycyjna bazlama to przekąska, którą można spożywać na wiele różnych sposobów. Chleb z patelni może być serwowany po prostu jako przekąska lub może stanowić podstawę pożywnego śniadania. Chleb turecki z patelni może być serwowany jako dodatek do zup lub sałatek, ponieważ świetnie komponuje się z różnego rodzaju sosami i dipami. Szybki chleb z patelni można spożywać także w bardziej słodkiej odsłonie. Idealnie będą do niego pasować miody naturalne i dżemy, które nadadzą interesującego kontrastu dla kwaskowatego smaku chlebka. Chleb z patelni można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest łatwy i stosunkowo szybki w przygotowaniu, dlatego jest fajną alternatywą dla zabieganych oraz osób, które nie lubią długo siedzieć w kuchni. Skład bazlamy jest bardzo prosty, a z uwagi na to, iż chleb z patelni można podawać na różne sposoby, jest to wypiek, który na pewno warto wypróbować.
Szybki chleb z patelni — czym się różni od indyjskiego chlebka naan?
Szybki chleb z patelni a indyjski chlebek naan - jakie są podobieństwa i różnice? Pierwsza różnica dotyczy pochodzenia obu wypieków. Bazlama, jak wiemy pochodzi z Turcji, natomiast chlebek naan wywodzi się ze środkowej Azji, a popularność zyskał zwłaszcza w Pakistanie i Indiach. Oba wypieki powstają na bazie mąki pszennej i jogurtu, jednak smak chlebka naan jest wzbogacany ponadto o mieszankę aromatycznych ziół i czosnku. Tradycyjny chlebek naan jest wypiekany w piecu tandoor, natomiast turecki specjał jest wypiekany na patelni lub ewentualnie specjalnej płycie. Smak chlebka naan jest bardziej aromatyczny, natomiast turecki chleb z patelni ma raczej kwaskowatą nutę smakową. Naan jest bardziej chrupiący, natomiast bazlama cechuje się tym, iż jest bardziej sycąca. Który wypiek wybrać? Najlepiej wypróbować obu przepisów i postawić na ten, który bardziej trafia w nasze gusta smakowe. A może oba okażą się kulinarnymi hitami?
Zobacz też: Takiego chleba nie kupisz w żadnej piekarni. Chrupiąca skórka będzie ci się śnić po nocach