Wypieki z sezonowymi owocami to coś, na co czeka się przez cały rok. Pachną bowiem wakacjami i ulubionymi owocami, takimi jak maliny, borówki, porzeczki czy śliwki. Choć większość takich ciast wykonuje się według sprawdzonych przepisów i tak czasami w choćby tych najlepiej zapowiadających się wypiekach owoce mogą opaść na samo dno. Czy można jakoś temu zaradzić?
Dlaczego owoce opadają na spód ciasta? Najczęstsze przyczyny
Ciasta z owocami zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Niestety często pomimo najszczerszych chęci, zamiast pozostać na wierzchu, te opadają na sam spód. Wielu osobom zdaje się, iż jest to kwestia przypadku, ale nic bardziej mylnego. Stoi za tym bowiem kilka prostych, ale kluczowych powodów.
Przede wszystkim dzieje się tak, gdyż owoce są zwykle cięższe niż ciasto, co sprawia, iż podczas pieczenia naturalnie opadają na dno. Ma to miejsce zwłaszcza przy rzadkiej i lekkiej masie, takiej jak jogurtowa czy biszkoptowa. Dodatkowo soki, które często wydzielają owoce, rozrzedzają ciasto wokół i jeszcze bardziej przyczyniają się do ich opadania.
Ponadto czasami problem tkwi w samym cieście, które jest zbyt lekkie i delikatne względem owoców, przez co nie jest ich w stanie “utrzymać na powierzchni". Płynna masa to niemal gwarancja tego, iż owoce wylądują na dnie. Szansę na to zwiększa również wykorzystywanie mokrych, świeżo umytych lub rozmrożonych owoców, które są śliskie i nie “trzymają się ciasta", tylko opadają na dół. Częstym powodem są również zbyt duże kawałki owoców, które przewyższają masą lekkie ciasto.
Zobacz także: Zapomnij o serniku. Tym ciastem z mascarpone i wiśniami zachwycam wszystkich gości
Co zrobić, żeby owoce nie opadały na spód ciasta? Prosty trik od mojej cioci
Jeszcze do niedawna sama zmagałam się w okresie letnim z opadającymi owocami, które na spodzie zbijały się w całość, tworząc wilgotną strukturę, choć nie taki był cel. Na szczęście z pomocą przyszła moja ciocia, która jest prawdziwym specem, jeżeli chodzi o wypieki. Okazało się, iż wyeliminowanie tego problemu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.
Remedium na opadające owoce w cieście jest obtoczenie ich w mące. Brzmi banalnie, ale w rzeczywistości działa cuda. Wystarczy przed dodaniem owoców do ciasta delikatnie oprószyć je mąką pszenną, ziemniaczaną lub kaszą manną. Dzięki temu zwiększa się ich “przyczepność" oraz tarcie pomiędzy owocami a ciastem. To pomaga utrzymać się im we właściwym miejscu i nie opaść na spód.
Ponadto przed ułożeniem owoców w cieście, należy je odsączyć i odpowiednio osuszyć ręcznikiem papierowym. Zwłaszcza takie owoce jak maliny po myciu czy jabłka, gruszki i brzoskwinie, które cechują się dużą zawartością wody, mają najczęściej tendencję do opadania na dno. Ponadto warto je przed ułożeniem pokroić na mniejsze kawałki lub po prostu postawić na lżejsze owoce. W połączeniu z oprószeniem ich mąką z pewnością utrzymają się na wierzchu, przez co nie będą tylko dobrze smakować, ale i wyglądać.
Może cię zainteresować: Biszkopt mojej babci nigdy nie opada. Robi go tylko z 3 składników
Zobacz też:
Tyle minut gotuj kukurydzę. Będzie smaczna i chrupiąca, a nie miękka i mdła
Wrzuć ten składnik do pasty jajecznej. Będzie wyrazista i kremowa jak masełko
Ta sałatka to hit na upalne dni. Orzeźwia i sprawdzi się do obiadu lub na grilla