Cukinia – skarbnica witamin i minerałów, niezastąpiona w kuchni

radiokielce.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Cukinia – skarbnica witamin i minerałów, niezastąpiona w kuchni


Kuzynka dyni i skarbnica witamin i minerałów. Cukinia to uniwersalne warzywo o delikatnym smaku. W kuchni przyrządzić można z niej zarówno dania o smaku wytrawnym, jak i na słodko.

Cukinia ma wiele zalet. Zawiera witaminy C, z grupy B, potas, magnez i błonnik, a jej owoce zielone lub żółte, wydłużone podobne są do ogórka. Jest warzywem, które daje w kuchni szerokie pole do popisu. Można z niej przyrządzić zupy, placki, zapiekanki, choćby desery.

Dżem z cukinii to słodki przysmak, którego recepturę opracowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Wisienki z powiatu włoszczowskiego.

– Pracy przy tym niewiele, a smak zaskakuje oryginalnością – mówi Elwira Zuk i zdradza przepis na taki dżem?

– Przygotowanie takiego dżemu nie nastręcza trudności. Cukinię trzeba obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce i zasypać cukrem. Następnie powoli smażyć w garnku na ogniu, tak jak wszystkie inne owoce na dżem. Kolejny krokiem jest dodanie soku z cytryny i dalsze smażenie, czyli odparowanie nadmiaru wody. Kiedy przecier ma odpowiednią konsystencję, koniecznie gorący wkładamy do słoiczków, zakręcamy wieczka i odwracamy słoiki do góry dnem. Nie ma prawa się popsuć – mówi Elwira Zuk.

Gospodyni poleca ten przysmak zarówno do pieczywa, jak i ciasta, naleśników, deserów czy gofrów.

– W zastosowaniu ogranicza nas jedynie wyobraźnia – mówi Elwira Zuk.

Panie z Koła Wisienki z cukinii robią też przysmaki, jak: leczo, bigos i placuszki.



Idź do oryginalnego materiału