Czas na mus jabłkowy

lubelski.pl 1 tydzień temu

Mus jabłkowy jest idealny jako nadzienie do naleśników, gofrów oraz deserów. Żeby mus urozmaicić, można do niego dodać przyprawy takie jak cynamon, kardamon i goździki lub dodać morele, w proporcji 70% jabłek – 30% moreli. Mus jabłkowy jest tak pyszny, iż sam w sobie stanowi doskonałą przekąskę. Smacznego!

Mus jabłkowy

Składniki:

2 kg jabłek

40 dag cukru

¼ szklanki soku jabłkowego

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki i wykroić gniazda nasienne. Owoce wrzucić do szerokiego rondla z grubym dnem, wlać sok i gotować na małym ogniu do rozgotowania.

Jabłka rozgnieść tłuczkiem, dodać cukier, wymieszać, przez cały czas gotować około 5 minut, ciągle mieszając.

Gorący mus przełożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków, zakręcić i postawić do ostudzenia do góry dnem.

Mus jabłkowy z przyprawami

Składniki:

2 kg jabłek

40 dag cukru

1 plaska łyżeczka cynamonu

6 goździków

skórka starta z 2 pomarańczy

¼ szklanka soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki i wykroić gniazda nasienne. Owoce wrzucić do szerokiego rondla z grubym dnem, wlać sok pomarańczowy i gotować na małym ogniu do rozgotowania.

Jabłka rozgnieść na miazgę, dodać cukier, przyprawy, skórkę pomarańczową, gotować około 5 minut, ciągle mieszając.

Goździki po ugotowaniu odrzucić, gorący mus przełożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków, zakręcić i postawić do ostudzenia do góry dnem.

Idź do oryginalnego materiału