Mus jabłkowy jest idealny jako nadzienie do naleśników, gofrów oraz deserów. Żeby mus urozmaicić, można do niego dodać przyprawy takie jak cynamon, kardamon i goździki lub dodać morele, w proporcji 70% jabłek – 30% moreli. Mus jabłkowy jest tak pyszny, iż sam w sobie stanowi doskonałą przekąskę. Smacznego!
Mus jabłkowy
Składniki:
2 kg jabłek
40 dag cukru
¼ szklanki soku jabłkowego
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki i wykroić gniazda nasienne. Owoce wrzucić do szerokiego rondla z grubym dnem, wlać sok i gotować na małym ogniu do rozgotowania.
Jabłka rozgnieść tłuczkiem, dodać cukier, wymieszać, przez cały czas gotować około 5 minut, ciągle mieszając.
Gorący mus przełożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków, zakręcić i postawić do ostudzenia do góry dnem.
Mus jabłkowy z przyprawami
Składniki:
2 kg jabłek
40 dag cukru
1 plaska łyżeczka cynamonu
6 goździków
skórka starta z 2 pomarańczy
¼ szklanka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki i wykroić gniazda nasienne. Owoce wrzucić do szerokiego rondla z grubym dnem, wlać sok pomarańczowy i gotować na małym ogniu do rozgotowania.
Jabłka rozgnieść na miazgę, dodać cukier, przyprawy, skórkę pomarańczową, gotować około 5 minut, ciągle mieszając.
Goździki po ugotowaniu odrzucić, gorący mus przełożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków, zakręcić i postawić do ostudzenia do góry dnem.