Banan jest źródłem wielu składników odżywczych. Przede wszystkim jest bogaty w potas, magnez, fosfor, wapń i witaminy A, B, C, E i K. Przed zjedzeniem należy obrać go ze skórki, ale często razem z nią w koszu ląduje również końcówka. Dlaczego? W Polsce panuje powszechne przekonanie, iż w tym kawałku owocu można znaleźć larwy pająków, pleśń, toksyczne substancje albo robaki. Ile w tym prawdy?
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Czy można jeść końcówkę banana? Możesz się zdziwić
Czubek banana nie zachęca do jedzenia. Ma ciemny kolor, jest twardy i często ma inną konsystencję niż reszta owocu. Nie oznacza to jednak, iż jest szkodliwy.
BananyFot. thawatpong/ iStock
Banana można zjeść w całości, a jego końcówka nie zawiera żadnych pasożytów ani toksyn. Ciemniejszy czubek, którego obawia się tak wiele osób to nic innego jak pozostałości kwiatu bananowca, ale nie ma żadnych przeciwwskazań do ich spożywania. Należy jednak pamiętać, by przed zjedzeniem umyć banany. Mimo iż obiera się go ze skórki, znajduje się na niej sporo pestycydów, które mogą przypadkowo przedostać się na miąższ.
Jak sprawić, żeby banany szybciej dojrzały? Przydadzą ci się te dwa triki
Najlepszy owoc to taki, który ma intensywnie żółtą skórkę, jednak w sklepach często można spotkać banany z zielonym nalotem. Są one niedojrzałe, ale spokojnie można je kupić. jeżeli nie masz cierpliwości lub potrzebujesz, by owoc dojrzał szybciej, oto dwa patenty, z którymi przyspieszysz proces.
Włóż banany do papierowej torby razem z jabłkiem albo gruszką. Wydzielają one etylen, który przyspieszy dojrzewanie.
Umieść banany w mikrofalówce i podgrzewaj 30 sekund. Ten trik sprawdzi się, jeżeli potrzebujesz miękkiego owocu np. do ciasta.
Zjadasz końcówkę bananów czy wyrzucasz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.