Ser parmezan to bardziej znana nazwa sera Parmigiano Reggiano, którego produkcja rozpoczęła się w okolicy miasta Parma we Włoszech. Jak wygląda? Parmezan należy do serów twardych typu podpuszczkowego. Oznacza to, iż do jego produkcji wykorzystuje się podpuszczkę, czyli specjalny enzym, który powoduje, iż mleko zgęstnieje i tworzy skrzep, przekształcany następnie w ser. Co ważne, powstaje w wyniku kilku etapowego procesu. Dojrzały ser parmezan ma postać dużego koła o twardej i niezbyt równej skórce, na której można zaobserwować wypukłości lub pęknięcia, powstające w wyniku długiego procesu leżakowania. Z zewnątrz ser parmezan może mieć różne odcienie żółtego, w środku jest jaśniejszy. Charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem, w którym przeplatają się nuty orzechowo-owocowe.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na skrzydełka buffalo z sosem serowym
Parmezan - ser, który musi dojrzeć
Jak powstaje parmezan? Ser ten to produkt, do którego produkcji wymagany jest czas i duża precyzja. Pierwszy etap powstawania parmezanu polega na pozyskaniu mleka krowiego od zwierząt hodowlanych o ściśle określonych rasach. Do mleka dodawana jest wspomniana wyżej podpuszczka, która powoduje wytworzenie się skrzepów. W dalszej kolejności skrzepy są cięte na mniejsze kawałki i podgrzewane. Podczas procesu podgrzewania, poszczególne skrzepy łączą się ze sobą, tworząc większe formy.
Formy serowe są następnie umieszczane w solance, gdzie leżakują przez okres kilku tygodni. W dalszej kolejności sery są przenoszone do specjalnych pomieszczeń, gdzie odbywa się najważniejszy etap produkcji, czyli dojrzewanie. Podczas dojrzewania ser parmezan nabiera charakterystycznego dla siebie smaku i aromatu.
Starty parmezan - adekwatności i zastosowanie w kuchni
Jakie adekwatności ma starty parmezan? Ser parmezan, niezależnie od swojej formy, skrywa w sobie wiele cennych dla zdrowia składników. Produkt jest bogaty w wysokiej jakości białko, które jest niezbędne do budowy mięśni. Znajdziemy w nim także nienasycone kwasy tłuszczowe, które wywierają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego człowieka. Zawiera w sobie także witaminę A, witaminę D oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim ponadto wapń, fosfor, cynk i magnez, czyli minerały, które odpowiadają m.in. za budowę kości i zębów i wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
W jaki sposób można wykorzystać ser parmezan w kuchni? Tarty parmezan idealnie sprawdza się jako dodatek do pizzy, zup, sałatek i makaronów. Można go wykorzystać także jako składnik sosów. Z powodzeniem sprawdzi się do różnego rodzaju farszów, można z niego przygotować również pyszne koreczki. Ser parmezan może być podawany także w wersji solo jako przekąska. Idealnie nadaje się do deski serów, a jego smak bardzo dobrze komponuje się z orzechami włoskimi, winogronem i miodem.
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?
Parmezan - grana padano. Czy to ten sam ser?
Trzeba zaznaczyć, iż parmezan i grana padano to dwa odmienne gatunki sera, które są bardzo często ze sobą mylone. Pomyłki wynikają przede wszystkim z tego, iż oba wyroby mają bardzo zbliżoną do siebie konsystencję i często są zamiennie stosowane w kuchni.
Oba sery różnią się między sobą m.in. okresem dojrzewania, który przekłada się na późniejszy smak. Minimalny czas dojrzewania sera parmezan wynosi 12 miesięcy, jednak w wielu przypadkach ser leżakuje choćby kilka lat. Grana padano powstaje znacznie szybciej - zwykle jest gotowy do spożycia już po dziewięciu miesiącach dojrzewania. Parmezan ma bardzo wyrazisty i intensywny smak. Grana padano ma subtelniejszy aromat i bardziej kremową konsystencję.
Który ser jest lepszy? Każdy z nich jest wyjątkowy i sprawdzi się w innych okolicznościach. o ile potrzebujemy bardziej wyrazistego smaku, powinniśmy postawić na parmezan. jeżeli zależy nam na bardziej delikatnej odsłonie dania, to lepszym wyborem będzie grana padano.
Lubisz dodawać ser do potraw? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.