Do ruszowskiego parku po kropidlaki (Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus)

ruszowplus1.blogspot.com 1 dzień temu
W ruszowskim parku, w pobliżu serduszka, wyrosły piękne przypominające kropidła grzyby. Jest to czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus), znany też jako czernidłak pospolity, kołpakowaty lub strzępiasty, to grzyb jadalny, ale tylko w młodym stadium rozwoju, zanim zacznie się czernić i rozkładać.

Młode owocniki, gdy kapelusz pozostało biały, zamknięty i jędrny, są bardzo smaczne. Po kilku godzinach od zebrania zaczyna się proces autolizy – kapelusz czernieje, rozpływa się i zamienia w atramentową ciecz (stąd nazwa „czernidłak”).W tym stadium nie nadaje się już do spożycia.Smak: delikatny, lekko orzechowy, przypominający nieco szparagi lub pieczarki.Konsystencja: miękka, soczysta, po usmażeniu – delikatna i krucha.

  • Zastosowanie:

    • smażony na maśle lub oleju (najczęściej),

    • dodatek do jajecznicy lub omletów,

    • zupa krem z czernidłaków,

    • panierowany i smażony podobnie jak kanie.

W kuchni ceniony przez smakoszy za subtelny smak i lekkość.






Idź do oryginalnego materiału