Dołączyli do Szlaku

powiat.poznan.pl 6 godzin temu

Do Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” dołączył nowy członek: Olejarnia, młyn i piekarnia w Tarnowie Podgórnym prowadzona przez rodzinę Kierzków. Tabliczkę znamionową oraz certyfikat wręczyli Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki oraz Liliana Kubiak – zastępca dyrektora. Instytut Skrzynki jest operatorem szlaku, który stanowi sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Szlak wiedzie nie tylko przez restauracje, czy kawiarnie, ale także piekarnie, cukiernie, producentów przetworów mlecznych, owocowych i warzywnych, mięsnych, pasieki, wytwórców lodów, a choćby cykliczne wydarzenia kulinarne. Podróż kulinarną po powiecie poznańskim warto więc rozpocząć od odwiedzenia strony www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Rodzinne Gospodarstwo Kierzek to prawdziwa skarbnica produktów wytwarzanych z sercem i wprost z natury. kilka jest dziś takich miejsc, gdzie filozofia slow food tak bardzo przekłada się na końcowy produkt. U Państwa Kierzków to codzienna praktyka – w taki sposób powstają liczne oleje, mąki i chleby. Magdalena i Leszek Kierzek mąkę z pszenicy uprawianej w gospodarstwie wytwarzają osobiście we własnym młynie. Oboje zapragnęli, by ich rodzina i dzieci jadły produkty najwyższej jakości – domowe i własnoręcznie robione. Swoimi darami dzielą się także z mieszkańcami okolic, którzy odwiedzają ich sklep, ale też obywatelami świata, dzięki sklepowi internetowemu. To idealne produkty dla wszystkich, kto zapragnie żyć w zgodzie z filozofią slow food: mąka polska, nieprzetworzona, bez wybielaczy, bez konserwantów, bez zbędnych polepszaczy.

Pan Leszek jest także wybornym piekarzem i z własnej mąki wypieka wyśmienite chleby, które dostępne są w sklepie, ale najlepiej zamówić je wcześniej, bowiem znikają gwałtownie jak… świeże bułeczki. Olej tłoczony na zimno to prawdziwy skarb natury: pełen zdrowia, smaku i wartości odżywczych. U państwa Kierzków ziarna roślin oleistych trafiają prosto pod tłoczenie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Dzięki temu oleje są zawsze świeże, pełne aromatu i idealnie przechowywane. To, co wyróżnia produkty Gospodarstwa Rodzinnego KIERZEK, to pasja i dbałość o każdy etap produkcji. Zawsze chętnie odpowiedzą na pytania i pomogą dobrać olej czy mąkę do indywidualnych potrzeb klienta. To w końcu inwestycja w zdrowie, która naprawdę się opłaca.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału