Jak przygotować pastę curry samodzielnie? Teraz nie musisz jej już kupować. Możesz przyrządzić ją w domu. Będzie lepsza niż ze sklepu, a do tego zdrowsza. Mogłoby wydawać się, iż zrobienie tego indyjskiego specjału jest bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka składników, dobry blender i gotowe! Przekonajcie się sami.
REKLAMA
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Pasta curry - jak przygotować ją w domu? Mamy mega przepis!
Jak zrobić domową pastę curry? Oto przepis:
Pasta curry - składniki:
olej kokosowy lub roślinny - 3 łyżki
kilka ząbków czosnku
sól do smaku
kolendra w ziarnach - 1 łyżeczka
kmin rzymski w ziarnach - 1 łyżeczka
pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
kurkuma - 1 łyżeczka
starta skórka cytrynowa
1 limonka
1 cebula
kawałek startego imbiru (3-4 cm)
trawa cytrynowa - 2 łodygi
4 papryczki chili (opcjonalnie)
Pasta curry - przepis krok po kroku:
Upraż na patelni kolendrę, pieprz, kmin. Następnie zmiel je w młynku lub moździerzu.
Później zblenduj wszystkie składniki na pastę curry (olej dodawaj stopniowo).
Umieść pastę w słoiku i przenieść do lodówki.
Gotową pastę curry można przechowywać do dwóch tygodni.
Do czego użyć pasty curry? Oto nasze propozycje
Czy wiesz, do czego można użyć pasty curry? Danie z curry, ryżem i krewetkami zrobi wrażenie na ukochanej osobie. Aromatyczne przyprawy podkręcą nie tylko smak, ale i zmysły. Oto prosty przepis:
Składniki:
125 g krewetek
1-2 łyżki sosu sojowego
1 cukinia
2 łyżki pasty curry z powyższego przepisu
szklanka mleka kokosowego
pomidory z puszki
sól, pieprz, bazylia, oregano
1 łyżka sosu rybnego
kilka ząbków czosnku
200-300 g ryżu
Wykonanie:
Krewetki oczyść, umyj, osusz i wymieszaj z sosem sojowym.
Później zajmij się cukinią. Umyj ją i pokrój. Podsmaż na oleju i przełóż na talerz.
Na patelni umieść pastę curry. Podsmaż. Dodaj mleko kokosowe.
Zmiksuj pomidory, dołóż do curry i zagotuj.
Dodaj pozostałe składniki.
Na końcu dodaj krewetki i ugotowany ryż. Wymieszaj i chwilę podduś.
Curry z dynią i ciecierzycą przypadnie do gustu choćby wybrednym osobom. Jak je zrobić? Oto przepis:
Składniki:
puszka ciecierzycy
300 g dyni
1 cebula biała
2 łyżki pasty curry z powyższego przepisu
sól, pieprz
szklanka mleka kokosowego
pół szklanki bulionu lub wody
2 garści szpinaku
200-300 g ryżu
korzeń imbiru - ok. 1 cm
Wykonanie:
Cebule obierz, pokrój.
Dynie obierz, pokrój w kostkę.
Na patelnię wlej dwie łyżki mleka kokosowego. Później dodaj starty imbir i curry. Dołóż pokrojony czosnek, dynie i cebulę.
Dorzuć przyprawy do smaku.
Dodaj ciecierzycę i resztę mleka kokosowego.
Wlewaj stopniowo bulion.
W końcowym etapie dodaj umyty, osuszony szpinak. Podduś chwilę.
Tak przygotowane danie podawaj z ugotowanym ryżem.
Zobacz też: Domowe pizzerinki dla zabieganych. Szybka kolacja na dwa dni jak znalazł