

Soczyste, słodkie i orzeźwiające owoce stanowią nieodzowny element lata. Arbuz jest smacznym i zdrowym owocem, nic więc dziwnego, iż jest jednym z częstszych wyborów. Wysoka zawartość wody, witamin i minerałów i niewielka ilość kalorii sprawiają, iż świetnie sprawdza się na upalne dni. Sprawdź jak rozpoznać najsmaczniejszego arbuza na podstawie jego wyglądu.
Kształt i rozmiar
Arbuzy potrafią bardzo różnić się kształtem i rozmiarem. Najsłodsze są te ciężkie i okrągłe. Arbuzy o wydłużonym kształcie mogą być bardziej wodne w smaku. istotny jest również rozmiar i wygląd piętki arbuza, większa jej średnica oznacza, iż owoc ma grubą skórę, mniejsza jest charakterystyczna dla owoców posiadających cieńszą skórę, więcej soku i lepszą konsystencję.

Kolor
Kolor arbuza ma bardzo duży wpływ na ich smak. Pomimo iż mogą nie wyglądać one najładniej, to najlepiej wybierać ciemnozielone i matowe arbuzy. Nie należy wybierać tych najjaśniejszych i o lśniącej skórce, ponieważ jest to oznaka, iż owoc pozostało niedojrzały i nie będzie dobry w smaku.

Wygląd skóry
Na skórze arbuzów bardzo często widoczne są plamy, jednak nie powinno to automatycznie zniechęcać do ich zakupu. jeżeli plama jest duża i ma żółty lub pomarańczowy odcień to znak, iż arbuz długo dojrzewał na słońcu i będzie pełny smaku. Arbuzy o białych plamach natomiast mogą mieć go mało lub być całkowicie bezsmakowe. Również brązowe, przypominające pajęczynę przebarwienia są oznaką dobrego i słodkiego arbuza, dlatego warto zwracać na nie szczególną uwagę.

Dźwięk
Aby ocenić smak arbuza podczas zakupu, można posłużyć się także dźwiękiem, który wydaje jego skórka po delikatnym jej ostukaniu. Dojrzałe owoce charakteryzują się głębokim, pustym dźwiękiem, a te wydające płytki lub twardy odgłos, najprawdopodobniej będą jeszcze niedojrzałe.