Desery z truskawkami wyglądają bardzo apetycznie, niestety, czasem jedynie przez 15 minut po wyjęciu z lodówki. Później wiele owoców „matowieje”. Można jednak temu zapobiec. Dlatego zdradzę Wam prosty trik – glazura! Dzięki niej truskawki na wierzchu nie tylko się nie wysuszą, ale też będą błyszczeć jak świeżo zerwane z krzaka. W sklepach są dostępne gotowe glazury do ciast (najczęściej w proszku, do rozrobienia z wodą), ale jeżeli nie traficie na takie, wystarczy zwykła żelatyna – ta sama, którą wykorzystujemy do galaretki. Trzeba ją tylko lekko posłodzić w trakcie przygotowywania, żeby nie zepsuć smaku deseru.
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Tarta cytrynowa z truskawkami
Powiązane
TKN Studio: Daniel Biały, odcinek 131
1 godzina temu
Za kilka dni szczyt sezonu truskawkowego. Będzie drogo
2 godzin temu
Polecane
Moje Zdrowie – pierwsze podsumowanie programu
2 godzin temu
Wegovy – nowy lek na otyłość
8 godzin temu