Ewa Wachowicz: Zielone szparagi w roli głównej

angora24.pl 5 godzin temu

Jeśli zielone szparagi są młode, to nie trzeba ich choćby obierać. Wystarczy odciąć lub odłamać zdrewniałe końce. W jaki sposób je przygotować? Opcji jest kilka. Można je gotować, zapiekać w piekarniku, grillować na ruszcie albo patelni grillowej. jeżeli gotujemy szparagi, to najlepiej zaopatrzyć się w specjalny wysoki garnek. Należy je umyć, pozbawić zdrewniałych końców, związać luźno bawełnianą dratwą i umieścić w osolonym (ze szczyptą cukru) wrzątku główkami do góry. Główki mogą wystawać ponad powierzchnię wody. One gotują się najszybciej i wystarczy im gorąca para. Szparagi potrzebują zwykle od 5 do 12 minut, w zależności od ich grubości.

Idź do oryginalnego materiału