Na początku są małosolne – lekko ukiszone, jeszcze chrupiące i świeże, ale jeżeli postoją dłużej, stają się klasycznymi ogórkami kiszonymi. Właśnie dlatego warto się nimi cieszyć teraz. Ogórki małosolne, niestety, nie są dostępne przez cały rok, sezon na nie trwa tylko kilka miesięcy. Jeszcze nie w pełni ukiszone, z wyraźnym aromatem przypraw i solanki, mają zupełnie inny charakter niż kiszone „na twardo”. W kuchni są wdzięcznym składnikiem – nie zdominują smaku, ale go pogłębiają, a zupie dodają lekkiej, przyjemnej kwaśności i tego letniego, znajomego zapachu, który niemal każdemu kojarzy się z domem.
Ewa Wachowicz: Zupa jarzynowa z ogórkami małosolnymi
angora24.pl 5 godzin temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Zupa jarzynowa z ogórkami małosolnymi
Powiązane
Dzień Frytek
1 godzina temu
XII Skalny Zlot Motocyklowy. Zagrają TSA
2 godzin temu
Polecane
Sześć kąpielisk nad Zatoką Gdańską zamkniętych
3 godzin temu
Wykryto "mazistą substancję". Sanepid zamyka kąpieliska
4 godzin temu
Wykryto toksyczną substancję. Sanepid zamyka kąpieliska
4 godzin temu
Choruje ponad milion dzieci. Teraz również lalka Barbie
6 godzin temu