

Kulinarna uczta w Opolu. Na Placu Kopernika przed głównym wejściem do Galerii Handlowej Solaris Center trwa 16. Festiwal Opolskich Smaków. Głównym hasłem wydarzenia są „Smaki Pokoleń”. Z całej Polski zjechały się stoiska i food trucki, aby zaprezentować mieszkańcom naszego regionu swoje specjały.
– Ja mam baklawy świeżo wypiekane, chałwy tureckie i galaretki z soków owocowych. Chałwy są sezamowe, manualnie wyrabiane, bez chemii i bez syropu glukozowego na miodzie – mówi jedna z wystawiających.
– Zrobiliśmy tutaj mały zakątek z dziką kuchnią. Można u nas spróbować świetnych darów lasu takich jak szaszłyk z sarny, kiełbasa z dzika, bigos myśliwski, gulasz z dzika – wyjaśnia wystawca ze stoiska Lasów Państwowych.
– My przyjechaliśmy z Warszawy i serwujemy kuchnię perską. Potrawy te charakteryzują się wieloma przyprawami, ale nie za ostrymi. Wszyscy myślą, iż nasza kuchnia jest ostra, ale to nie prawda. Mamy bogate przyprawy, ale nie mocno pikantne. Mamy tutaj tzw. zolbię, to są słodycze perskie, desery na bazie ryżu z szafranem, falafele i pierogi perskie – mówi jeden z wystawców,
W ramach wydarzenia realizowane są także występy muzyczne. Festiwal potrwa do niedzieli 31 sierpnia.
Wystawiający:



























autor: Jerzy Dorosz