Food trucki promenadzie? „Sprzeczne z koncepcją autora projektu”

slupca.pl 5 godzin temu

W Radzie Miasta wróciła dyskusja na temat punktów gastronomicznych, które mogłyby funkcjonować na promenadzie nad Jeziorem Słupeckim.

Na ostatnim posiedzeniu komisji oświaty temat ten poruszył Krzysztof Machowiak. Radni pytali m.in. o możliwość postawienia na promenadzie food trucków. Na temat działalności gastronomicznej na promenadzie burzliwa dyskusja toczyła się już w zeszłym sezonie letnim. Wówczas burmistrz informował, iż w 2017 roku zostało zawarte porozumienie z inwestorem dotyczące m.in. użyczenia terenu pod budowę parkingu obok hotelu i punktów gastronomicznych nad jeziorem. – Na podstawie tego porozumienia parking i punkty gastronomiczne miały być w pełni dostępne i służyć mieszkańcom Słupcy. Tereny te w tamtym czasie z uwagi na brak zagospodarowania brzegu jeziora nie cieszyły się, poza szopą Bosmana, praktycznie żadnym zainteresowaniem związanym z prowadzeniem punktów gastronomicznych. Sytuacja uległa zmianie teraz, po wybudowaniu promenady, jest większe zainteresowanie, dlatego po rozmowie z inwestorem zadecydowałem o renegocjonowaniu porozumienia i po jego zmianie, po zleceniu wyceny tej działki, w sposób transparentny, razem z Państwem Radnymi zadecydujemy o przekazaniu tego terenu wybranemu podmiotowi pod działalność gastronomiczną: albo poprzez dzierżawę terenu, albo jego sprzedaż, albo przekazanie w innej formie. Nad brzegiem jeziora jest w tej chwili prowadzona działalność gastronomiczna w części dawnej stanicy harcerskiej, ale możemy jeszcze rozważyć przygotowanie i uzbrojenie terenu pod ewentualną działalność sezonową np. food trucków – w maju zeszłego roku pisał burmistrz Jacek Szczap.

Zapytaliśmy, co przez rok w tej sprawie się zmieniło, czy zostały podjęte już decyzje dotyczące przekazaniu terenu pod działalność gastronomiczną i jak to się ma do ostatniej dyskusji na forum rady miasta.

Podtrzymuję swoją wypowiedź z maja zeszłego roku, gdyż dotyczyło to terenów przy promenadzie, przeznaczonych w koncepcji zagospodarowania linii brzegowej jeziora pod punkty gastronomiczne, które aktualnie stanowią część lasu komunalnego. Aby uruchomić ten teren w kierunku usług gastronomicznych najpierw trzeba te grunty wyłączyć z produkcji leśnej a następnie doprowadzić niezbędną infrastrukturę. W budżecie miasta na 2025 rok nie zostały przewidziane środki na ten cel, gdyż prowadzony jest już szereg inwestycji, na które w pierwszej kolejności środki te należało zabezpieczyć. Dyskusja na komisjach dotyczyła dopuszczenia i umożliwienia ustawienia food trucków na samej promenadzie, co jest sprzeczne z koncepcją autora projektu Pana Pawła Grobelnego. Dyskusja radnych dotyczyła dopuszczenia handlu z tzw. food trucków na drodze dojazdowej do sceny głównej znajdującej się na promenadzie, która przebiega w całości przez teren leśny, który jest nieuzbrojony. Wobec powyższego na chwilę obecną przy okazji odbywających się imprez dopuszczamy możliwość ustawienia mobilnych punktów gastronomicznych, które wyposażone są we własne zasilanie i spełniają wszelkie niezbędne wymogi sanitarne. w tej chwili przygotowujemy się do zlecenia firmie zewnętrznej bądź MOSiR w Słupcy opracowania planu zagospodarowania terenów należących do miasta, w zakresie sportu, rekreacji i dopuszczenia prowadzenia działalności gospodarczej – informuje burmistrz Jacek Szczap.

Idź do oryginalnego materiału