
Kiedy tradycyjne smaki łączą się z folklorem i dobrą zabawą, wiadomo, iż w Nowym Sączu dzieje się coś wyjątkowego! Już w najbliższą niedzielę, 6 lipca, Miasteczko Galicyjskie zamieni się w kulinarne serce regionu – wszystko za sprawą Festiwalu Kultury Kulinarnej „Kociołek Galicyjski”.
Konkursy, pokazy, warsztaty i baran na rożnie
Między 12:00 a 18:00 na gości czeka prawdziwa uczta dla zmysłów. Centralnym punktem programu będzie konkurs kulinarny „Kociołek Galicyjski”, który potrwa od godziny 12:00 do 15:00. W jego trakcie uczestnicy zawalczą o tytuł mistrza regionalnych smaków.
Na scenie nie zabraknie folkloru – o 13:00 wystąpi Zespół Regionalny „Śwarni Łojce” z Sadku-Kostrzy, a godzinę później do kuchennej akcji wkroczy Jasiek Kuroń, który na żywo ugotuje zupę cygańską z kiełbasą.
Punkt 15:00 to występ RZPiT Piątkowioki w widowisku „W karczmie”, a już kwadrans później coś, co przyciąga jak magnes – widowiskowe pieczenie barana na rożnie!

Słodko, domowo i z humorem
Dodatkową atrakcją będą warsztaty kulinarne, trwające od 13:00 do 18:00 – pieczenie proziaków, „czekoladowe co nieco” czy rozmowy przy herbatce podcieniach ratusza to tylko niektóre z nich.
Na koniec ogłoszenie wyników konkursu (16:30), a od godziny 17:00 muzyczna wisienka na torcie – koncert zespołu Lachersi.
Regionalne stoiska i coś na ząb
Na terenie Miasteczka Galicyjskiego nie zabraknie również stoisk z produktami regionalnymi, tradycyjnymi daniami kuchni galicyjskiej oraz słodkimi przekąskami i napojami. Bilet wstępu kosztuje symboliczne 5 zł i uprawnia również do zwiedzania ekspozycji Miasteczka.
To wydarzenie to obowiązkowy punkt lipcowego kalendarza – zarezerwujcie czas i dajcie się porwać smakom, zapachom i galicyjskiej atmosferze!