Gulasz z tej części kurczaka smakuje obłędnie i jest bombą zdrowotną. Polacy nie jedzą, bo się brzydzą

g.pl 3 tygodni temu
Jeśli brakuje Ci pomysłów na obiad, to polecamy ten nietypowy gulasz. To bardzo proste w przygotowaniu danie, które cieszyło się dużą popularnością w czasach PRL-u. Jest sycące i świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i kaszą. Zaskocz swoich domowników tym niebanalnym smakiem.
Dawniej podroby bardzo często gościły na stołach. Na przestrzeni lat ich popularność znacznie zmalała, jednak powoli znów wracają do łask, zwłaszcza wśród osób, które z sentymentem wspominają smaki znane z okresu dzieciństwa. Na obiad wypróbuj pyszny gulasz z żołądków drobiowych z dodatkiem pieczarek, ogórków kiszonych i papryki. Receptura jest naprawdę prosta i przygotujesz go szybciej, niż tradycyjny gulasz wołowy.


REKLAMA


Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe


Żołądki - przepis na pyszne danie obiadowe z podrobami. Jakie składniki są potrzebne?
Podroby to jadalne narządy wewnętrzne zwierząt rzeźnych. Zaliczyć do nich można m.in. wątroby, serca, płuca, nerki i żołądki. Przepis na sycący gulasz z żołądków jest naprawdę prosty. Zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:


1 kg żołądków drobiowych
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 duża cebula
1 papryka czerwona
1 duża marchewka
2-3 ogórki kiszone
150 g pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki kwaśnej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oleju roślinnego


Gulasz z żołądków - przepis krok po kroku. Pierwszy etap to przygotowanie żołądków
Wybór produktów wysokiej jakości i od sprawdzonych dostawców to podstawa, aby przygotować najsmaczniejszy gulasz z żołądków. Przepis na to pyszne danie jest następujący:


Żołądki drobiowe oczyszczamy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą
Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans
Zawartość garnka odcedzamy i przelewamy zimną wodą
Ponownie umieszczamy w garnku i zalewamy wodą
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę soli
Przykrywamy i gotujemy na średniej mocy palnika do momentu, aż żołądki zmiękną
Odcedzamy i studzimy
Przestudzone żołądki kroimy w paski


Zobacz też: Świeże kotlety jajeczne na piątkowy obiad. 1 składnik poprawi konsystencję i sprawi, iż kotlety będą sycące
Gulasz z żołądków z grzybami i dodatkiem warzyw. Co należy zrobić w dalszej kolejności?
Zdrowy i pełen różnorodnych smaków - tak można opisać gulasz z żołądków z grzybami i warzywami. Dalsza część przepisu jest następująca:


W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu, aż się zeszkli
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, a po chwili także pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę
Wlewamy bulion i dodajemy przyprawy - sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone żołądki
Mieszamy i gotujemy przez kilka minut
Dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy
Wrzucamy pokrojone w plastry ogórki kiszone
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wywaru
Zahartowaną mieszankę mąki i śmietany wlewamy do garnka
Dokładnie mieszamy i wyłączamy po zagotowaniu
Podajemy z ulubionymi dodatkami


Żołądki drobiowe na obiad. Dlaczego to dobry pomysł?
Podroby wzbudzają pewne kontrowersje, jednak warto wiedzieć, iż żołądki drobiowe oraz inne produkty zaliczane do tej grupy, są bardzo zdrowe. Dlaczego?


w podrobach znajdziemy wiele cennych witamin i minerałów, w tym m.in. żelazo, cynk i witaminy z grupy B
podroby są doskonałym źródłem białka, niezbędnego do budowy tkanek
w żołądkach drobiowych znajduje się kolagen, który wpływa na utrzymanie w dobrej kondycji stawów i skóry
są one niskotłuszczowe, dzięki czemu danie jest zarazem lekkie i pożywne


Które podroby lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału