Halloumi mokry jak klucha? Szefowa kuchni podzieliła się trikiem. Chrupie jak nigdy

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
Jak zrobić ser halloumi na patelni, by był złocisty, sprężysty i pełen smaku? Wiele osób go grilluje, smaży, piecze, a choćby podaje na surowo. Jednak jedna metoda daje wyjątkowo zaskakujący efekt. Wystarczy kilka kroków, by uzyskać chrupiący ser.
Halloumi ma opinię wyjątkowo wdzięcznego sera. Nie topi się podczas smażenia, ma słony smak i elastyczną konsystencję. Ale brytyjska blogerka kulinarna Amy Sheppard znalazła sposób, by wynieść go na zupełnie nowy poziom. Podzieliła się nim ze swoimi obserwatorami na TikToku, pokazując, jak łatwo stworzyć coś na kształt... roślinnego schabu po wiedeńsku. Dzięki kąpieli we wrzątku halloumi staje się bardziej podatny na rozwałkowanie, co pozwala uzyskać cieniutkie, równiutkie steki. Po obtoczeniu w mące, jajku i płatkach kukurydzianych trafiają na patelnię, a zwieńczeniem wszystkiego jest ostry miód z chili.


REKLAMA


Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]


Kotlety z halloumi. W tej wersji udaje klasyczny sznycel
Nie trzeba być wegetarianinem, by pokochać kotlety z halloumi. Są cienkie, złociste, przyjemnie chrupiące i jednocześnie ciągnące się w środku. Idealnie smakują z frytkami i sałatką, ale równie dobrze sprawdzą się w bułce.
Składniki (na 4 kotlety):


2 kostki halloumi,
jajko,
60 g mąki pszennej,
100 g płatków kukurydzianych,
olej roślinny do smażenia.


Składniki na ostry miód:


130 g miodu,
czubata łyżeczka płatków chili,
łyżeczka octu (np. z zalewy po jalapeño).


Jak najlepiej przyrządzić halloumi? Zwykłe smażenie to za mało, spróbuj panierki
Sekret udanych kotletów tkwi w przygotowaniu sera. Odpowiednie namoczenie i rozwałkowanie sprawia, iż staje się cienki i gotowy do panierowania. Po usmażeniu zyskuje złocistą skórkę i sprężyste wnętrze, a ostry miód dodaje ciekawszego smaku.


Sposób przygotowania:


Każdą kostkę przekrój wzdłuż, by uzyskać cztery cieńsze plastry. Umieść je w garnku z wrzątkiem i zostaw na 20 minut. Dzięki temu ser stanie się bardziej elastyczny i gotowy do dalszej obróbki.
Wyjmuj pojedynczo (pozostałe zostaw w gorącej wodzie), połóż na podwójnej warstwie ręcznika papierowego, przykryj kolejnym i delikatnie rozwałkuj. Gdy uzyskasz cieniutki, podwójnie większy kawałek, zostaw go do wystudzenia.
Gdy ser ostygnie, przygotuj trzy talerze: jeden z mąką, drugi z jajkiem, trzeci z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Każdy kawałek obtaczaj kolejno w mące (strzepnij nadmiar), jajku i płatkach, dociskając lekko, by panierka dobrze przylegała.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złocistą, chrupiącą skórkę.
W międzyczasie w rondelku połącz miód, płatki chili i ocet. Podgrzewaj na małym ogniu, aż mieszanka zacznie delikatnie bulgotać i stanie się lekko gęsta.
Usmażone halloumi pokrój w paski lub zostaw w całości, podawaj z frytkami i zieloną sałatką. Na koniec polej całość ostrym miodem.
Idź do oryginalnego materiału