Indyk pieczony w całości na specjalną okazję. Wbrew pozorom nie tak trudno go zrobić

g.pl 3 dni temu
Indyk pieczony w całości to potrawa, którą najlepiej znamy z filmów amerykańskich. Smaczne, kruche i delikatne mięso w połączeniu z dodatkami to coś, co warto spróbować. Poznaj przepisy i wykorzystaj we własnej kuchni!
Na stole zawsze imponująco wyglądają mięsiwa, które podawane są w całości. Świetnie będzie się więc prezentował nie tylko indyk, ale także kurczak, wieprzowina czy ryby. Takie danie potrafią na długo pozostać w naszej pamięci.


REKLAMA


Zobacz wideo Jajka przepiórcze po szkocku [HAPS KIDS]


Indyk pieczony po amerykańsku? Dlaczego akurat ten ptak?
Z bogatej filmografii większość z nas kojarzy, iż mięso to przyrządzane jest z reguły przy okazji Święta Dziękczynienia. Indyk pieczony po amerykańsku znany jest więc większości z nas z ekranów telewizyjnych i kinowych. Dlaczego akurat ten ptak cieszy się takim zainteresowaniem?
Święto Dziękczynienia ma dość szczególny charakter. Jest to bowiem upamiętnienie uroczystego posiłku, który przygotowany został przez Pielgrzymów na cześć Indian. Jednym z głównych posiłków, które wówczas spożywano, był właśnie pieczony indyk. I takim oto sposobem zagościł on na stałe na amerykańskich stołach w każdy ostatni (czwarty) czwartek listopada.
Indyk pieczony w całości czy w kawałkach? Co wybrać?
Indyk pieczony w całości to potrawa, która na pewno nie jest przeznaczona na obiad dla dwuosobowej rodziny. Jest to dość pokaźnych rozmiarów drób, więc warto przygotować go na imprezy i spotkania w większym gronie rodzinnym lub ze znajomymi. Oczywiście zawsze istnieje możliwość zamrożenia tego, co zostanie, ale przecież najlepiej smakuje świeże.
Na mniejsze imprezy albo jeżeli nie czujemy się na siłach do przyrządzenia indyka w całości, sprawdzą się kawałki, jak np. skrzydełka, udka, piersi. Nie wszyscy są też zwolennikami tak przyrządzonego mięsa i po prostu wolą któreś elementy bardziej od innych. Niezależnie jednak od naszej decyzji ważne jest to, by wybierać świeże produkty dobrej jakości i odpowiednio je przyprawić.


Jak zrobić pieczeń z indyka? Przepis
Kolejnym świetnym pomysłem na zrobienie pysznego posiłku jest pieczeń z indyka. Jest to prosta potrawa, która nie wymaga znacznych umiejętności kulinarnych. Najważniejsze jest to, by nabyć świeże produkty, które wykorzystane zostaną do jej przyrządzenia.
Składniki:


pierś z indyka
4 ząbki czosnku
słodka / ostra papryka (w zależności od preferencji)
majeranek
sól, pieprz
oliwa.


Wykonanie:
Pierś z indyka umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego, które ma też pokrywkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę i wyłożyć na mięso. Dołożyć także przyprawy i polać oliwą. Następnie cały mięso natrzeć przyprawami tak, by jak najbardziej równomiernie rozprowadziły się po jego powierzchni. Odstawić na noc do lodówki.


Następnego dnia nagrzać piekarnik do temperatury 180°C grzałka góra-dół. Mięso piec w zależności od wagi (np.: jeżeli pierś ważyła 1,5 kg, powinna być pieczona ok. 2 godzin, a jeżeli ważyła 2 kg, powinna być pieczona około 2,5 godziny). Przed wstawieniem do piekarnika wlać na dno garnka trochę wody lub bulionu. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić do ciepłego piekarnika. W trakcie pieczenia zaglądać do garnka i podlewać mięso, a w razie konieczności dodać płynu. Na około 5 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zostawić grzałkę tylko górę.
Przepis na indyka pieczonego w foremce keksowej
Indyk jest wdzięcznym mięsem, które łatwo poddaje się obróbce termicznej. Przygotować można z niego wiele pysznych potraw, do których trzeba tylko dobrać odpowiednie dodatki (ryż czy ziemniaki albo kasza). Przepis na indyka pieczonego w foremce keksowej daje możliwość zjedzenia go albo na ciepło, albo można go kroić na chleb i podawać w formie kanapek.
Składniki:


ok. 500 g mielonego mięsa z indyka (może być sam filet)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 jajka
ok. 250 g marchewki z groszkiem
bułka tarta
masło
ulubione zioła
sól, pieprz
musztarda.


Wykonanie:


Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Smażyć chwilę, przełożyć do miski. Ugotować marchewkę z groszkiem wg przepisu na opakowaniu i przełożyć co miski. Dołożyć mielone mięso. Wbić jajka. Dodać przyprawy i zioła. Wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni grzałka góra-dół. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć mięso. Wierzch posmarować solidną warstwą musztardy. Piec ok. 40 min.
Indyk pieczony - faszerowany: jak się za to zabrać?
Indyk pieczony i faszerowany może być robiony w pewnym sensie na dwa sposoby.


Pierwszy z nich jest łatwiejszy. Całego indyka po oczyszczeniu go z resztek piór można faszerować np. orzechami, suszonymi owocami jak śliwki, wątróbką czy boczkiem - w różnych konfiguracjach.
Drugi wiąże się z trybowaniem, czyli usunięciem ze środka kości. Wówczas potrzeba znacznie więcej farszu i często robi się go także z mięsem. Tutaj jednak potrzebne są znacznie większe umiejętności, by we adekwatny sposób usunąć kości i nie uszkodzić skóry.


W obu przypadkach należy potem indyka zamknąć, np. zszywając go lub też wykałaczkami, by farsz pozostał w środku podczas pieczenia.
Co pozostało ważne?


mięso należy zamarynować przed pieczeniem (tu znajdziesz przepis na marynatę do indyka);
czym nafaszerować indyka? Może to być np. bułka tarta, wątróbka drobiowa, natka pietruszki i rodzynki lub wątróbka połączona z kaszą jęczmienną i suszonymi jabłkami. Proporcje należy dostosować do wielkości indyka.


Na co zwrócić uwagę przy pieczeniu indyka w piekarniku?
Jak przy każdej potrawie, tak i tu należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze ważne jest, by piekarnik był nagrzany do odpowiedniej temperatury. Pieczenie indyka w piekarniku to co prawda nie to samo, co pieczenie ciasta, ale wstawienie mięsa do zimnego nie przyspieszy jego przygotowania, a wręcz można stracić rachubę ile jeszcze pozostało, by danie było gotowe. Zwykle ustawia się ok. 180 - 220 stopni Celsjusza. Średnio przyjmuje się też, iż czas pieczenia to 30 minut na każdy kilogram.
Po drugie w zależności od tego, jakie efekty chcemy osiągnąć, może się okazać, iż dobrze jest piec mięso odkryte na początku przez 10-20 minut, a następnie przykryć albo odkryć na ostatnie minuty. Czasem konieczne jest też podlewanie podczas pieczenia.
Zobacz też: Jajecznica puszysta jak nigdy. Ani masło, ani olej nie zapewnią tak kremowej konsystencji. Wypróbuj myk
Idź do oryginalnego materiału