Jagody w słoikach na zimę

ania-gotuje.pl 6 godzin temu

Jagody w słoikach to moja kolejna propozycja, na zimowe przetwory. Poznaj znakomite jagody w słoikach, które pysznie smakują zimową porą. Zobacz jak w prosty i szybki sposób przygotować jagody w słoikach, aby delektować się ich smakiem zimową porą. Sprawdź jak wykorzystuję owoce. Jestem pewna, iż jagody w słoikach udadzą się każdemu.

W moim przydomowym ogródku mam kilkanaście krzaków borówek amerykańskich. Smakują świetnie, ale nie mogą się równać z dziko rosnącymi jagodami leśnymi. W rodzinnej miejscowości oraz u rodziny na wsi znałam lasy z jagodami. Zawsze na wakacje zbieraliśmy, aby później mama lub babcia zrobiła z nich pyszne pierogi, ciasto, racuchy, jagodzianki i inne desery. Świetnie smakowały ze śmietaną i cukrem! Z rodzeństwem przechwalaliśmy się, kto ma bardziej jagodowy język 🙂 i beztrosko nie zastanawialiśmy co nam życie przyniesie. Przez ostatnie lata zdana byłam na kupno jagód. W weekend fryzjerka pochwaliła się, iż nazbierała całe wiaderko jagód. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, iż jagodnik jest tak blisko nas :-). Teraz i ja mam własnoręcznie nazbierane jagody. Gdy wracaliśmy z lasu, złapał nas przyjemny, letni deszcz. Z części zrobiłam pierogi z jagodami, a resztę zamroziłam i zawekowałam w słoikach. Zapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na jagody w słoikach do zimowej spiżarni. Spróbujcie sami póki trwa sezon na te fantastyczne owoce.

Składniki:

Stosuję sprawdzoną proporcję cukru i jagód 1:10. 1 kg jagód zmieścisz w 4 słoiczkach o pojemności 350 – 500 ml.

  • 1 kg jagód
  • 100 g cukru

Sposób wykonania jagód w słoikach na zimę

Do zrobienia zapasów potrzebne nam będą: miska oraz sito lub durszlak, nieposzczerbione słoiki i nakrętki. Koniecznie garnek lub piekarnik do pasteryzacji.

Krok 1 – przygotowuję jagody oraz słoiki i nakrętki.

Jagody wrzucam do miski z zimną wodą i dokładnie płuczę. Następnie wybieram wypływające listki i patyczki. Przelewam na durszlak i oczyszczam z pozostałych listków. Jeszcze raz przepłukuję zimną wodą i odstawiam do odsączenia na durszlaku. Bardzo lubię przygotowywać jagody, bo nie trzeba ich drylować jak wiśni czy oczyszczać z szypułek jak porzeczek 🙂

Słoiki i nakrętki wyparzam wrzącą wodą. Ranty słoików i nakrętki wycieram czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.

Krok 2 – umieszczam zawartość w słoikach

Odsączone jagody wrzucam do miski i oprószam cukrem. Całość potrząsam, aby się równomiernie oblepiło. Zaraz po tym dzięki łyżki przekładam do słoików. Dzięki temu mam pewność, iż we wszystkich słoikach są zachowane proporcje cukru i owoców. Owoce powinny sięgać do 3/4 lub 4/5 wysokości słoika.

Ranty słoików wycieram i zakręcam. Odstawiam na 2 – 3 godziny, aby jagody puściły sok.

Krok 3 – pasteryzuję słoiki

Większą ilość przetworów lubię pasteryzować z piekarniku. W przypadku jagód jest ich na ogół tak niewiele, iż pasteryzuję tradycyjnie w garnku z wodą. Pamiętaj, aby gorące słoiki umieszczać w gorącej wodzie, a zimne w zimnej.

Na dna garnka wykładam ściereczkę kuchenną, zalewam wodą i wkładam słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 – 4/5 ich wysokości. Słoiki nie powinny się stykać ze sobą.

Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień na minimum, aby tylko lekko bulgotała. Licząc czas od zagotowania się wody, pasteryzuję słoiki 350 ml – 500 przez około 20 minut.

W identyczny sposób zrobisz zapasy w słoikach na zimę z borówek amerykańskich, malin czy porzeczek.

Jak wykorzystuję jagody ze słoika?

Zimową porą bardzo lubię otworzyć słoik z jagodami i wyjadać prosto ze słoiczka. Przypomina mi się wówczas minione lato 🙂 Takie jagody świetnie sprawdzą się jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, owsianki czy kaszy manny. Robię z nich kompot do obiadu oraz rewelacyjny kisiel domowy. Wykorzystuję również do drożdżówki. Co prawda z takich jagód nie robiłam farszu do pierogów, bo wolę wykorzystać mrożone, ale od znajomych słyszałam iż świetnie się do tego nadają. Wystarczy odsączyć je z soku i obtoczyć w kaszy manny w proporcji 2 łyżki kaszy na 300 g jagód.

Ciekawa jestem, jakie są Wasze pomysły.

Idź do oryginalnego materiału