

Borówki to pyszne i zdrowe sezonowe owoce. Dojrzałe charakteryzują się słodkim, delikatnie orzeźwiającym smakiem, a niedojrzałe są kwaśne i cierpkie. Poznaj prosty sposób na sprawdzenie, które owoce są już pełne smaku, a które jeszcze nie.
Właściwości odżywcze
Borówki to małe ciemnoniebieskie lub granatowe kuliste owoce. Stanowią one cenne źródło przeciwutleniaczy, witamin C i K, manganu oraz błonnika. Owoce te charakteryzują się także niskim indeksem glikemicznym oraz mogą wspierać pracę serca i naczyń krwionośnych. Borówki mogą poprawiać pamięć i funkcje poznawcze, a także mają korzystny wpływ na wzrok.
Zastosowanie kulinarne
Borówki mogą samodzielnie stanowić świetną i zdrową przekąskę. Ponadto idealnie pasują do wszelkich ciast, tortów i deserów. Można tworzyć z nich także pyszne przetwory i koktajle. Owoce te bez problemu można mrozić i spożywać w dowolnej formie także poza ścisłym sezonem. Borówki stanowią również interesujący dodatek do mięs, m.in. kaczki, dziczyzny i wieprzowiny.

Jak sprawdzić stopień dojrzałości borówek?
Aby dowiedzieć się, które owoce będą słodkie i pyszne, a które okażą się jeszcze kwaśne i cierpkie potrzebujesz jedynie miski z wodą. Borówki wsyp do środka i odczekaj kilka sekund. Owoce, które znajdują się na dnie, są już w pełni dojrzałe, na powierzchni natomiast będą unosić się zwykle małe, jeszcze niedojrzałe borówki.