Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż folia aluminiowa składa się ze strony błyszczącej i matowej. Choć może się to wydawać mało znaczące, w rzeczywistości ma bardzo duże przełożenie na sposób, w jaki produkt powinien być wykorzystywany. Układając folię aluminiową, na blasze stroną matową do dołu sprawiamy, iż spód szybciej się nagrzewa. Dowiedz się, jak wykorzystać to zjawisko do przygotowywania potraw.
REKLAMA
Zobacz wideo Sprytna wyprawa na plażę, czyli zrób sobie torbę, grilla i wkłady do lodówki, a potem ukryj cenne rzeczy!
Wyłóż blachę folią aluminiową błyszczącą stroną do góry. Twoje warzywa będą szybciej gotowe do podania
Ten prosty trik sprawi, iż warzywa z piekarnika lub grilla będą gotowe szybciej. Wystarczy, iż wyłożysz blachę folią aluminiową błyszczącą strona do góry. Ułożona w ten sposób folia aluminiowa sprawia, iż część ciepła "wraca" do warzyw, przyspieszając ich pieczenie z wierzchu. W efekcie warzywa pieką się równomiernie zarówno od dołu, jak i od góry. Są gotowe szybciej, dlatego patent świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy nie mamy zbyt dużo czasu w przygotowania.
Trzeba pamiętać, aby nie nakrywać warzyw folią z wierzchu. jeżeli zależy nam na jeszcze szybszym tempie, to można użyć funkcji termoobieg. Warzywa powinny być pokrojone w kawałki równej wielkości i ułożone w odstępach.
Zobacz też: Jest bardzo zdrowa i ponoć odmładza. Dieta śródziemnomorska zmieniła na lepsze życie wielu osób