W Polskim Radiu RDC sprawdziliśmy, jak funkcjonują nowe pawilony handlowe legendarnego bazaru Wolumen na warszawskich Bielanach.
Przez wiele miesięcy kupcy i mieszkańcy walczyli o zachowanie tego kultowego miejsca. Kupców z zamkniętego terenu WSS Społem przeniesiono na działkę przy alei Reymonta, gdzie powstały nowe pawilony.
Mieszkańcy, z którymi rozmawiał nasz reporter, są bardzo zadowoleni z tego, co powstało.
Władze Bielan podkreślają, iż udało się obronić tradycję, a jednocześnie unowocześnić przestrzeń handlową.
– Nasza część, ponad 60 procent bazaru, ma umowę dziesięcioletnią z kupcami, a na naszej działce miejskiej postanowiliśmy, iż powstanie nowy bazar we współpracy z kupcami i kupcy zainwestowali swoje środki, podjęli ryzyko biznesowe. Jak widać, chyba się opłaca, ponieważ cały ten ruch przeniósł się na tę nową część Wolumenu. Śmieję się, iż to Wolumen 2.0. – mówi burmistrz dzielnicy Grzegorz Pietruczuk.
Radości nie kryją także sprzedawcy, którzy podkreślają, iż dzięki nowym pawilonom mogą jeszcze lepiej eksponować swoje towary.
– Na tym starym bazarze były takie ciasne małe alejki, nie wiadomo, gdzie ci klienci mieli się poruszać, a tutaj alejki są zrobione na tyle rozsądnie i szeroko, żeby ten klient się nie potykał jeden od drugiego, a zwłaszcza iż są starsi ludzie, którzy wózkami jeżdżą – mówi kupiec Piotr Piechocki.
Ze swojego pawilonu jest również zadowolona pani Aleksandra. – Nowoczesny pawilon, mam nowoczesne warunki w sklepie mięsnym. Naszym marzeniem były te zadaszenia. Dla nas jest lżej, dla klienta jest milej – przyznaje.
W ramach „nowego otwarcia” dzielnica rusza z akcją „Wolumen. Tu kupuję!”. Będzie szansa spróbować przysmaków ugotowanych przez dziennikarza kulinarnego i szefa kuchni Jakuba Kuronia.
– Chciałbym, żeby te dania były jak najbardziej osadzone w Wolumenie, żeby były osadzone w tych sezonowych składnikach. Wiem na pewno, iż chciałbym zrobić coś z woka, czyli z wpływami lekko azjatyckimi, natomiast na pewno wykorzystam sezonowe warzywa polskie, czyli coś, co mój tata w latach 90. nazywał „chińszczyzną mazowiecką”, a ja to dzisiaj tak troszeczkę kultywuję – mówi Jakub Kuroń.
Pokazy kulinarne Kuronia 13 i 27 września od godziny 10:00. W tych dniach klimatu doda Kapela Sztajer.