Jesz kiwi w ten sposób? Popełniasz błąd. choćby nie wiesz, ile tracisz

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Jak powinno się jeść kiwi? Ze względu na włochatą skórkę, wiele osób postanawia je obrać. Innym rozwiązaniem jest przekrojenie owocu na pół i wyjedzenie miąższu z łyżeczką. Tymczasem okazuje się, iż oba te sposoby sprawiają, iż traci to, co najlepsze.
Kiwi to znane oraz cenione za smak i wartości odżywcze owoce należące do jagód. W Azji, gdzie nazywano je "chińskim agrestem", są spożywane od zawsze, zaś w XX wieku trafiły do Nowej Zelandii, która rozsławiła je na pozostałe kontynenty, a do tego dziś przoduje w uprawie. Co ciekawe, to właśnie wyspiarze określi go mianem kiwi. Wszystko ze względu na fakt, iż kolorem i włoskami przypominał im rodzimego ptaka o tej samej nazwie.


REKLAMA


Zobacz wideo Wakacje tuż-tuż. Jedz więcej kiwi! Poprawisz kondycję skóry i szybciej się opalisz


Na co dobre jest kiwi? Nie tylko wspiera odporność
Kiwi ma ciekawy, słodko-kwaśny i orzeźwiający smak oraz jest wręcz nafaszerowane witaminą C. Jak informuje portal zdrowie.gazeta.pl, pod tym względem miąższ jednej, dorodnej sztuki potrafi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. W 100 g znajdziesz jej od 60 do 90 mg, dzięki czemu wspiera odporność, zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek oraz wspomaga odchudzanie. Znajdziesz w nim również cenny błonnik, potas, który korzystnie wpływa na pracę serca, witaminę E, K i z grupy B. Dlatego zdecydowanie warto włączyć go do diety. Co istotne, najlepiej w całości, gdyż skórka ma jeszcze więcej adekwatności.


Jak powinno się jeść kiwi? Kiwi. Fot. unsplash.com / angelica echeverry


Jak powinno się jeść kiwi? Wcale nie musisz go obierać
Ze względu na meszkowatą skórkę, obieranie kiwi wydaje nam się czymś zupełnie naturalnym. Tymczasem okazuje się, iż w ten sposób pozbawiamy owocu wielu składników odżywczych. Nie bez powodu w Nowej Zelandii jedynie pozbywa się włosków, zaś pozostałą część zjada. Jak informuje portal medicinenet.com, znajdziesz w niej pokaźną ilość flawonoidów oraz związków przeciwzapalnych. Nie wspominając o przeciwutleniaczach, których ma choćby trzy razy więcej niż sam miąższ.


W skórce znajdziesz również znaczne ilości kwasu foliowego, witaminy E i błonnika oraz jeszcze więcej witaminy C. Dzięki temu dobrze działa na serce, zmniejsza ryzyko wystąpienia związanych z nim chorób, w tym zawałów. Pobudza pracę jelit, stymuluje układ odpornościowy i chroni przed zanieczyszczeniami środowiska, dbając przy tym o kondycję skóry. Ponadto jest bogata w luteinę, która korzystnie wpływa na oczy. Portal dietetycy.org.pl zaznacza, iż działa silniej antyoksydacyjne i antybakteryjnie niż samo wnętrze owocu.


Czy skórkę od kiwi można jeść? Na to uważaj
Należy jednak pamiętać, iż kiwi z importu najczęściej bywa pryskane, a ze względu na specyficzną skórkę, w niektórych przypadkach ciężko pozbyć się z niej chemicznych środków. Dlatego jeżeli zdecydujesz się spróbować, konieczne jest najpierw porządne umycie owocu, najlepiej z wykorzystaniem wrzątku. Chyba iż jesteś na egzotycznych wakacjach, gdzie korzystne warunki uprawy sprawiają, iż nie potrzeba pestycydów. Dodatkowo, jak zaznacza portal medicinenet.com, skórka z kiwi zawiera enzym zwany aktynidyną, która spożywana w dużych ilościach może powodować biegunkę, oraz rafidy, czyli kryształki szczawianu wapnia. Te mogą podrażniać błony śluzowe jamy ustnej oraz są niewskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową. Natomiast jeżeli odrzucają cię "włoski", możesz zetrzeć je na tarce, tak, jak robią to w Nowej Zelandii, lub z całego owocu przygotować odżywcze smoothie. Jadasz kiwi ze skórką? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału