Już nie parzę pomidorów wrzątkiem. Mam lepszy sposób. Skórka odchodzi sama

kobieta.gazeta.pl 23 godzin temu
Sezon na pomidory zbliża się wielkimi krokami. To oznacza, iż powracać będzie też odwieczne pytanie: obierać czy nie? Czasem trzeba, ale parzenie większej liczby może być problematyczne. Jak zdjąć skórkę z pomidorów bez gotowania?
Dlaczego obieramy pomidory? Skórka jest jadalna, ale nie zawsze jest mile widziana. Dietetycy mimo to zalecają, by tego nie robić. - To nie jest do końca dobry pomysł, aby pozbywać się skórki - tłumaczyła dietetyczka Jolanta Flejszar-Olszewska na antenie radiowej Jedynki. Niektórym jednak nie odpowiada jej obecność. Osoby z wrażliwym układem trawiennym, problemami żołądkowo-jelitowymi i dzieci mogą mieć z kolei trudności ze strawieniem. Na dodatek uniemożliwia ona uzyskanie jednolitej i gładkiej konsystencji przetworów, sosów i zup. Dlatego czasem trzeba poświęcić czas i obrać pomidory.


REKLAMA


Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone


Jak zdjąć skórkę z pomidorów? Trik szefów kuchni
Najczęstszą metodą na obranie ich ze skórki jest zalanie wrzątkiem lub zanurzenie w nim na kilkanaście sekund. By przyspieszyć i ułatwić cały proces, pamiętaj o dwóch rzeczach:


nacięciu skórki na krzyż po przeciwnej stronie szypułki,
szybkim schłodzeniu sparzonych pomidorów w zimnej wodzie, najlepiej z lodem.


Po zastosowaniu tego triku szefów kuchni skórka powinna odejść bez problemów adekwatnie sama. I choć robi tak prawdopodobnie większość, to nie wszyscy wiedzą, iż istnieją inne metody.


Pomidory fot.pexels-pixabay-


Jak obrać pomidory ze skórki bez parzenia? Trzy triki
By pozbyć się skórki bez gotowania wody i parzenia, możesz skorzystać z jednego z tych trzech sposobów. W każdym z nich zacznij od nacięcia skórki w kształcie krzyża, najlepiej na ogonku. Dzięki temu po wszystkim łatwiej będzie obrać pomidory.


Mikrofalówka. Podgrzewaj przez kilka do kilkunastu sekund (zależy od mocy urządzenia). Nie przetrzymuj ich dłużej, bo mogą wybuchnąć.
Piekarnik. Umieść pomidory w brytfance i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz do 15 minut, aż lekko zmiękną lub dłużej, jeżeli od razu przerobisz je na zupę.
Zamrażalnik. Pozostaw pomidory w zamrażalniku co najmniej na noc. Zamrożone przelej ciepłą wodą. Skórka powinna odejść bez problemów.


Pamiętaj, iż te metody najlepiej sprawdzą się w przypadku pomidorów, które zamierzasz wykorzystać do zup, sosów albo domowych przecierów. jeżeli obierasz je na kanapki, lepiej zostań przy klasycznym parzeniu lub krótkim podgrzewaniu w mikrofalówce.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału