Już nigdy nie wyrzucisz mięsa z rosołu. Zrób z niego pyszne kotleciki, a będą idealne na drugie danie

g.pl 4 godzin temu
Co zrobić z resztkami mięsa z rosołu? To pytanie zadaje sobie wiele osób, którym została spora porcja kurczaka po zupie. Szkoda go wyrzucać, ponieważ przez cały czas jest dobry, a bulion tylko dodaje mu aromatu. jeżeli nie masz pomysłu, sprawdź nasz przepis na pyszne kotleciki.
W wielu polskich domach trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez rosołu. To pożywna i smaczna zupa, dlatego od lat jest tradycją polskiej kuchni. Oczywiście jej podstawę stanowi dobrej jakości mięso, najczęściej kurze. Często jednak pojawia się problem - co z nim zrobić, gdy zupa się skończy? Samo w sobie nie jest aż tak smaczne, ale szkoda je wyrzucać, ponieważ w ten sposób marnujemy jedzenie. Warto zatem poznać przepis na ponowne wykorzystanie drobiu z rosołu.


REKLAMA


Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. choćby teściowa poprosi was o przepis!


Co zrobić z mięsem po ugotowaniu bulionu? Zrób z niego smaczne kotlety
Jest kilka sposobów na kurczaka z rosołu. Jedni go wyrzucają, drudzy mrożą i zostawiają na później, a jeszcze inni wolą od razu przerobić go na smaczne danie. Doskonałym pomysłem będzie zrobienie z mięsa drobiowego pysznych kotlecików. Przepis jest bardzo prosty, a oprócz kury, potrzebujemy jeszcze ryżu, kilku warzyw i przypraw. Taki obiad posmakuje wszystkim domownikom i być może na stałe zagości w twoim menu. Sprawdź, jak go przygotować.
Zobacz też: Prosty i szybki obiad. Potrzebujesz tylko 8 składników. Kotleciki znikną z talerzy w mgnieniu oka


Jak zrobić kotlety z gotowanego mięsa z rosołu? Będziemy potrzebować kilku składników
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania kotletów ryżowo-mięsnych, to:


około 600 gramów mięsa z rosołu,
200 gramów ryżu,
średnia cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2 jajka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka musztardy,
posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa i suszone oregano,
masło i olej do smażenia.


Jak smażyć mięso z rosołu? Przepis jest bardzo prosty


Na początek należy przygotować ryż. W tym celu wlewamy do garnka wodę, solimy ją i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy ryż i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec można przelać go zimną wodą, aby ziarna nie zlepiły się ze sobą.
Mięso z rosołu dokładnie oddzielamy od kości i chrząstek. Następnie siekamy ja na bardzo małe kawałki (można użyć do tego ostrego noża lub maszynki).
W międzyczasie kroimy cebulę na drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodajemy do niej mięso. Całość podsmażamy jeszcze przez kilka minut, a następnie przekładamy wszystko do miski.
Do mięsa i cebuli dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżkę musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. jeżeli masa jest za rzadka, można dodać więcej mąki.
Dzielimy masę na mniejsze porcje i z każdej formujemy owalne kotleciki. Kładziemy je na rozgrzanej patelni z olejem i smażymy z obu stron do zarumienienia. Po zdjęciu z patelni odkładamy kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Tak przyrządzone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami i surówką.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału