Tradycyjny pszenny makaron zawiera około 150-180 kcal na 100 gramów ugotowanego produktu. Jest to więc opcja znacznie bardziej kaloryczna niż na przykład kasze czy choćby ryż. Jednak jeżeli zależy nam na utracie zbędnych kilogramów, wcale nie musimy rezygnować z makaronów. W takich przypadkach dietetycy zwykle zalecają jego inne odmiany. w tej chwili jedną z najpopularniejszych opcji jest konjac. Produkt ten pojawił się ostatnio w ofercie wielu sklepów.
REKLAMA
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka zdradza, co zawsze warto mieć w lodówce:
Katarzyna Bosacka o makaronie bez kalorii
Katarzyna Bosacka nazwała go "makaronem bez kalorii". Konjac powstaje z bulwy rośliny rosnącej w Azji, która jest niezwykle bogata w błonnik. "Błonnik ten pęcznieje w żołądku, co zwiększa uczucie sytości i może wspomagać kontrolę apetytu" - dowiadujemy się z opisu filmu. Poza tym jest to makaron o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowy i wegański.
Jedną z największych zalet makaronu konjac jest jego niska kaloryka. Ma on od 4 do 6 kalorii w 100 gramach po ugotowaniu. Mogłoby się więc wydawać, iż jest to produkt bez wad. Bosacka hamuje jednak nasz entuzjazm.
Jakie wady ma makaron konjac? Katarzyna Bosacka komentuje
Jakie wady ma taki makaron? Po pierwsze, jest to produkt dosyć wysoko przetworzony. Po drugie, dziennikarki nie przekonuje jego smak. Jak podkreśla, jest gumowaty i ma delikatny zapach przypominający ryby (znika po przepłukaniu i odpowiednim przygotowaniu). Po trzecie, sporym minusem dla wielu osób może okazać się jego dosyć wysoka cena. Konjac jest zwykle znacznie droższy niż tradycyjny makaron pszenny.
Kolejny minus to niska zawartość składników odżywczych. "Nie dostarcza białka, witamin ani minerałów - traktowany raczej jako wypełniacz niż źródło wartości odżywczych" - informuje Bosacka w opisie swojego filmu. Jaki makaron jesz najczęściej? Zachęcamy do udziału w sondzie.